Pikkuvarvas on jäänne menneisyydestä

Varvasrivistön reunimmainen jäsen, pikkuvarvas, on nykyihmiselle lähes tarpeeton. Monilla nisäkkäillä varpaiden määrä on jo vähentynyt alkuperäisestä, ja näin saattaa käydä myös ihmiselle, arvioi tutkija.

varpaat
Ihminen pärjäisi ilman pikkuvarvasta.
Ihminen pärjäisi ilman pikkuvarvasta.YLE / Arja Lento

Miksi ihmisellä on pikkuvarvas, eläintieteen dosentti Jussi Viitala?

- Yksiselitteistä vastausta ei ole. Selkärankaisilla on alun perinkin ollut viisi varvasta. Miksi varpaiden lukumäärä sitten on viisi, sitä ei kukaan varmasti osaa sanoa. Päästäisillä ja kädellisillä raajan rakenne on säilynyt.

- Pikkuvarvas on kuitenkin pienentynyt sen jälkeen, kun ihminen alkoi kävellä kahdella jalalla. Ilmeisesti ei ole mitään erityisen painavia syitä, miksi pikkuvarpaan pitäisi hävitä, joten evoluutio ei ole vielä näin tehnyt.

Joidenkin teorioiden mukaan pikkuvarvas surkastuu pois, koska ihminen ei enää tarvitse sitä. Onko tämä mahdollista?

- On se mahdollista, mutta tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Jos pikkuvarvas haittaa ihmisen kelpoisuutta eli pikkuvarpaan omaavat ihmiset esimerkiksi saavat vähemmän jälkeläisiä kuin ilman kyseistä varvasta olevat, silloin kehitys johtaa siihen, että varvas häviää. Kovin nopeasti se ei varmasti käy.

Pikkuvarpaalla lienee aikoinaan ollut merkittävä rooli, kun on kiipeilty ja eletty puussa?

- Aivan näin. Muilla kädellisillä pikkuvarvas on edelleen osa tarttumaelimistöä. On silti monia nisäkäslajeja, joilla varvasmäärä poikkeaa viidestä. Myös linnuilla on yleensä vain kolme varvasta. Hevosella varpaista on jäljellä enää vain jalkapöydän luita – sen varpaat ovat surkastuneet, koska hevonen pääsee kovempaa kulkiessaan vain yhdellä ”varpaalla”.

Onko ihmisellä muita ”turhia” osia kuin pikkuvarvas?

- On, esimerkiksi vilkkuluomen jäännös silmän sisäkulmassa. Myös umpisuoli on turha ja joskus ihmiselle vahingollinenkin. Kaikki nämä ominaisuudet kertovat, mistä ihminen on tullut ja millaisia esi-isämme olivat. Nämä jäänteet kertovat historiaamme.

Lähteet: YLE Lahti