Rasvakohu lisäsi voin menekkiä

Voi käy taas kaupaksi. Viime viikkojen rasvakeskustelu on saanut monet palaamaan taas perinteisen voin käyttäjiksi.

voi
Voihylly kaupassa
YLE / Sannimari Tuomola

Tampereentien Prisman tuoteryhmävastaava Anne Jung kertoo, että voita menee nyt merkittävästi enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Jungin mukaan voin myynti on jopa tuplaantunut Ylen MOT-ohjelman jälkeen. Ohjelman mukaan lujaa tieteellistä näyttöä kovan eläinrasvan ja sepelvaltimotaudin yhteydestä ei ole.

- Voita ollaan saatu tilata rullakkokaupalla. Rasvakeskustelu on varmasti vaikuttanut voin myyntiin, mutta joulun läheisyys ja tarjoukset saattavat lisätä perinteisen voin menekkiä.

Jungin mukaan moni asiakas puhuu voihyllyn ääressä MOT:n aloittamasta rasvakohusta. Elintarvikekemiasta väitellyt tutkija Saska Tuomasjukka on huolestunut voin käytön lisääntymisestä.

- Tuntuu hiukan siltä, että ihmiset korvaavat kasvisrasvaa tai marganiiriniä voilla. Sanomatta mitään pahaa voista, niin margariini on tutkijan vinkkelistä edelleen parempi vaihtoehto.

Voi, hiilihydraatit, sokerit...

Tuomasjukka muistuttaa, että kova rasva on paikoin jopa terveellisempää syötävää, jos rasvaa verrataan esimerkiksi sokereihin tai vaaleaan leipää. Tuomasjukka myöntää, että ruokasuositukset saattavat hämmentää.

- Jos ajatellaan hiilihydraatteja, niin niitä löytyy melkein mistä vain. On karu totuus, että suomalainen lenkkimakkarakin on hiilihydraatteja. Pitää miettiä, että vetääkö lenkkiä vai ottaako jotain laadukkaampaa.

Lähteet: YLE Turku