Sotahistoriakeskuksesta uskotaan tulevan matkailuvaltti

Lappeenrantaan suunniteltu Sotahistoriakeskus Kannas saattaa parhaimmillaan houkutella Etelä-Karjalaan kymmeniä tuhansia kävijöitä. Konsulttiselvityksen mukaan matkanjärjestäjät ovat erittäin kiinnostuneita Kannaksesta. Tietokeskuksen liiketoimintasuunnitelmaa esiteltiin tänään yleisölle Lappeenrannassa.

Karjalankannas
Tieto- ja näyttelykeskus Tali-Ihantala
Kaakkois-Suomen uutisten juttu aiheesta

Sotahistoriakeskus Kannaksen uudessa liiketoimintasuunnitelmassa on lukuisten plussien lisäksi yksi isompi miinus. Keskuksen rahoitus on yhä epävarmalla pohjalla.

- Rahoitukseen liittyy paljon haasteita, koska yksityisrahoitus on parhaillaan keräyksen kohteena ja toivottavasti nyt lähivuosien aikana saadaan se kaksi miljoonaa kasaan, pohtii Sotahistoriakeskus Kannaksen toimikunnan puheenjohtaja Heikki Järvenpää.

Sotahistoriakeskuksen rahoituksen kerääminen on edelleen kesken. Tarkkaa avaamisajankohtaa ei vielä tiedetä, sanoo Merle Oy:n konsultti Totti Salko.

- Se riippuu tietystikin päätöksistä mitä siellä halutaan tehdä ja millä aikataululla, mutta 2013 lienee realistinen aikataulu.

Sotahistoriakeskuksesta haetaan elämyksiä

Yksityisten lahjoittajien lisäksi Kannasta rahoittaa valtio ja Lappeenrannan kaupunki. Keskuksen uskotaan olevan kannattava tietyillä ehdoilla, kertoo Merle Oy:n konsultti Jarmo Siivari.

- Kannattavuus tulee sillä tavalla, että kyetään luomaan tarpeeksi kiinnostava sisältö. Myös teknisesti sellainen ratkaisu, joka on riittävän kustannustehokas, mutta tarjoaa elämyksiä ja kolmas on se, että markkinointiin täytyy panostaa, Siivari kertoo.

- Sotahistoriakeskukseen sisältyy uhkatekijöitä. Yksi uhkatekijä on, että jos tulee jossain vaiheessa säästötarve, niin liian usein tämmöisissä hankkeissa säästetään siinä markkinoinnissa ja se on juuri se, joka tuo sen väen paikalle, varoittaa Siivari.

Keskuksen tavoittena on olla kaukana museosta. Kannas korvaa tavanomaisen museokierroksen elämyksillä. Ne toteutetaan digitoinnin avulla. Näin kävijä pääsee talvi- ja jatkosodan tapahtumien keskelle.

Myös sisällönkeruu keskukseen on yhä käynnissä. Esimerkiksi Talvi- ja jatkosotien aikaisten kotirintaman tarinoiden keruu jatkuu marraskuun loppuun asti.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala