Myrskytuuli puhalsi Filippiineillä 72 m/s

Erittäin voimakas taifuuni Megi on tehnyt tuhojaan kuljettuaan halki Filippiinien pohjoisen pääsaaren Luzonin. Megi oli rantaan iskeytyessään korkeimman eli viidennen asteen taifuuni. Myrskytuulten nopeus oli enimmillään 72 metriä sekunnissa.

Ulkomaat

Säätietoihin erikoistuneen wunderground.com -nettisivuston mukaan Megi on maailmanlaajuisesti kolmeen vuoteen voimakkain maa-alueelle osunut trooppinen hirmumyrsky.

Myrsky on kaatanut suuren määrän puita ja tuhonnut seudun heikkorakenteisia taloja. Koko Filippiinien Isabelan maakunta on vailla sähköjä.

Kaikesta huolimatta Megi on aiheuttanut tiettävästi vain kolmen henkilön kuoleman. Filippiineillä myrskyn tuloon on varauduttu huolellisesti. Tuhannet ihmiset ovat paenneet myrskyä vankkoihin rakennuksiin.

Megi-myrskyn keskus on nyt siirtymässä Etelä-Kiinan merelle. Myrsky on heikentynyt jonkin verran ja on nyt 2-tason taifuuni.

Merellä myrskyn odotetaan jälleen kiihtyvän. Myrskyn keskus suuntaa kohti Kiinaa. Sen ennustetaan saavuttavan rannikon Hainanin saaren ja Hongkongin välillä lauantaina. Seudulta on evakuoitu 140 000 ihmistä.

Myrskyn sateet tuntuvat jo nyt mm. Vietnamissa, joka on kärsinyt aikaisemmista sadealueista. Viranomaisten mukaan Vietnamissa on satanut muutaman päivän aikana 800 milliä vettä, mikä on johtanut tulviin ja kymmeniin kuolonuhreihin.

Lähteet: AP, YLE Uutiset