Hyppää sisältöön

Kuolleenmeren kääröt tulevat internetiin

Kuolleenmeren kääröt julkaistaan internetissä. Israelin museoviranomaiset ja internetin hakukone Google alkavat lähikuukausina julkaista valokuvia teksteistä, jotka sisältävät muun muassa vanhimpia tunnettuja osia Raamatun Vanhasta testamentista.

Kuolleenmeren kääröt kirjoitettiin 2 000 vuotta sitten muun muassa hepreaksi ja arameaksi. Internetiin tulevat tarjolle myös englanninkieliset käännökset.

Israelin museoviranomaisten mukaan projektin tavoitteena on tuoda nähtäville kaikki 30 000 tekstikatkelmaa. He uskovat, että nykytekniikan ansiosta näkyviksi saadaan myös sellaisia tekstin osia, jotka ovat aiemmin olleet liian haalistuneita ihmissilmälle.

Pergamentti- ja papyruskääröt löydettiin kuusi vuosikymmentä sitten luolasta läheltä Kuolluttamerta. Nykyisin niitä säilytetään Jerusalemissa pimeissä ja kosteudeltaan valvotuissa holveissa. Joitakin suurimpia kappaleita on kuitenkin näytteillä museon yleisösalissa.

Kuolleenmeren kääröjä pidetään yhtenä viime vuosisadan merkittävimmistä arkeologisista löydöistä. Niistä on saatu runsaasti arvokasta tietoa juutalaisuudesta ja kristinuskon varhaisvaiheista.

.
.