Kuninkaallinen vierailu laittoi kertaamaan tervehdyksiä

Tiirismaan lukiolaiset viettävät syyslomaa edeltävän viikon palautellen mieleen ruotsin kielen tervehdyksiä ja fraaseja. Näin valmistaudutaan suureen kunniaan eli kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin vierailuun Lahdessa sekä Tiirismaan lukiossa. Vierailu otettiin koulussa vastaan innolla ja jännityksellä.

Tiirismaa, Hollola
Abiturientit Laura Aaltonen ja Tommi Kolsi pähkäilivät, miten kuninkaallisia on sopivaa puhutella.
Abiturientit Laura Aaltonen ja Tommi Kolsi pähkäilivät, miten kuninkaallisia on sopivaa puhutella.YLE / Niko Rönkkö

- Tulee sellainen olo, että apua, pitäisi olla tosi hienon näköinen ja hieno koulu, koska kuninkaalliset tulevat. Mutta kai he tulevat tänne, koska haluavat nähdä, millaista täällä on. Toivottavasti kelpaa! huudahtaa Tiirismaan lukion abiturientti Essi Horppila, 18.

Hänen kaverinsa Laura Aaltonen, 18, niin ikään jännittää tulevaa vierailua.

- Haluamme tietysti näyttää heille koulumme parhaita puolia, Aaltonen sanoo.

Aaltonen ja Horppila aikovat valmistautua kuninkaallisten Lahden vierailuun lähinnä kertaamalla sopivia ruotsinkielisiä sanontoja ja tervehdyksiä.

- Kyllä jokin sananparsi täytyy olla valmiina mielessä, jos tulee niin sanotusti tilanne päälle ja heille pääsee juttelemaan, Essi Horppila sanoo.

Tervehdykset hallussa

Kielioppia aikovat kerrata myös lukion abit Tommi Kolsi ja Saara Hynninen. Tähän mennessä on harjoiteltu muun muassa kuninkaallisille sopivia tervehdyksiä.

Hynniselle Victorian ja Danielin vierailu on erityisen jännittävä, sillä hänet valittiin mukaan ryhmään, jonka ruotsintuntia arvovieraat tulevat seuraamaan.

- En oikein voi vieläkään uskoa sitä. Ei kauhean usein tule kuninkaallisia vierailulle, hän naurahtaa.

Ruotsinopettajan uran huippu

Tiirismaan lukion ruotsinopettaja Pauliina Mantsinen luotsaa pitkän A-ruotsin lukijoiden ryhmää, jonka tunnille kuninkaalliset Lahdessa marraskuun alussa osallistuvat.

Tarkoitus on, että oppilasryhmä on pienehkö, parikymmentä opiskelijaa, jotta he voivat olla vuorovaikutuksessa vieraiden kanssa, kertoo Mantsinen.

- Tämä on todella suuri kunnia koulullemme ja uran huippukohta minulle. Tapahtuma jää oppilaillekin varmasti mieleen.

Lähteet: YLE Lahti / Hanna Poikolainen