Piispa epäilee eroamisia pilanteoksi

Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi kertoo saaneensa varmoilta tahoilta tietoja, joiden mukaan osa kirkosta eroamisista olisi väärennetty. Salmi sanoo, että tilastojen joukossa on sellaisia, jotka eivät koskaan ole itse eronneet kirkosta.

piispat
Oulun piispa Samuel Salmi
YLE

Piispa kertoo saaneensa tiedot maanantaina varmoilta tahoilta.

- Olen saanut viestiä siitä, että joku luottamushenkilö on ihmetellyt, kun hänet on merkitty kirkosta eronneeksi. Myös erittäin merkittävä muukin henkilö on saanut kotiinsa postia, jossa on väitetty, että hän on eronnut kirkosta. Tunnukset ovat olleet tiettyyn rajaan asti oikeita ja allekirjoitus vain väärä eli tällaista pilantekoa asiaan myös liittyy, piispa Samuel Salmi sanoo.

Oulun hiippakunnan piispan mielestä tiedot väärentämisistä ovat huolestuttavia.

- Tämä on otettava huomioon, kun mietimme, minkä luonteisesta kriisistä ja myrskystä on kysymys. Tällaiset tiedot ja niiden taustat on tarkistettava.

Kirkossa poikkeuksellinen kriisi

Piispa Samuel Salmi ei tunnista Ylen Homoilta-ohjelman kovien arvojen kirkkoa omakseen. Hän pitää kirkosta eroamisia surullisena asiana.

- Keskustelijat puhuivat omalla nimellään, omastaan puolestaan ja omien taustayhteisöjensä kautta. En tunnista sitä omaksi kirkokseni, enkä omaksi hiippakunnakseni, jossa on aina oltu ihmisen puolella.

Homoliittojen siunaamisen suhteen piispa Samuel Salmi kertoo noudattavansa piispainkokouksen linjaa, jonka mukaan rekisteröityjen parisuhteiden puolesta voidaan rukoilla kirkossa ja kirkon tiloissa. Homoparien avioliittoon siunaamista Samuel Salmi ei pidä toistaiseksi ajankohtaisena asiana kirkon päätöksenteossa.

Meneillään olevaa kriisiä Oulun hiippakunnan piispa pitää poikkeuksellisena.

- Saa mennä historiassa aika paljon taakse päin, että tällaista myllystystä olisi ollut havaittavissa, Samuel Salmi toteaa.

Lähteet: YLE Lappi / Maija-Liisa Juntti