Kumisaapas on nyt muotijalkine

Kumisaappaat vilahtelevat Helsingin katukuvassa. Saappaat toimivat hyvin muotijalkineina myös Suomessa huippumalli Kate Mossin jalanjäljissä.

Saapasvalikoimat ovat kasvaneet vuosi vuodelta Kuva: YLE

Saappaiden valmistus on ulkoistettu muualle Eurooppaan, mutta suunnittelijoita löytyy esimerkiksi Helsingistä. Helsingin Etelärannassa pitää majaa Nokian kumisaappaiden kaksi suunnittelijaa. Suunnittelija Pekka Keinäsen oma suosikkisaapas ei ole trendikäs kaupunkisaapas.

- Se on tällainen peruskalastajille ja ulkoilijoille sopiva saapas. Tässä on vähän tiukempi lesti, se istuu varsinkin nilkan kohdalta hyvin ja siinä on muotoiltu kantakuppi. Sillä on tosi hyvä kävellä esimerkiksi metsäteitä.

Saapas ei ole kuitenkaan Keinäsen itsensä suunnittelema vaan perinteisempää, jo pitkään valikoimissa ollutta mallia. Se peittoaa Keinäsen mielestä kuitenkin toisen klassikon, Kontion.

-Jos katsoo pohjakuviota, se on todella pitävä liukkaallakin. Ja siihen voi laittaa vaikka nastat.

Kate Moss nosti saappaat huippumuodiksi

Saappaat nousivat trendijalkineiksi 2000-luvun alussa.

- Väitetään että huippumalli Kate Moss veti kumisaappaat jalkaan joillekin festareille tai catwalkille Englannissa, ja hän aloitti sen muotibuumin, kertoo Bernerin tuoteryhmäpäällikkö Päivi Laaksonen-Oivio.

Suomessa saappaat ovat aina olleet suosittuja ilmasto-olosuhteiden vuoksi. Ilmaston lämpeneminen lisää kumisaappaiden tarvetta, Laaksonen-Oivio arvioi.

- Toki myös mallistojen monipuolistuminen on tehnyt saappaasta jos ei nyt salonkikelpoista niin ainakin kaupunkikelpoisen. Ja loskaisilla keleillä ja suolatuilla teillä nahkakenka menee äkkiä pilalle.

Kumisaappaiden kestävyys on suoraan verrannollinen saappaan hintaan ja laatuun.

- Raaka-aineena on luonnonkumi, joka vulkanoinnin jälkeen aloittaa luonnollisen hajoamisen. Laadukkaampi raaka-aine kestää pidempään, halvat saappaat saattavat kestää vain muutaman käyttökerran, sanoo Laaksonen-Oivio.

Valmistus muualla Euroopassa

Saappaiden materiaali on luonnonkumia, jonka resepti on Suomessa kehitetty, niinkuin lestikin. Saappaat kuitenkin tehdään ulkomailla.

- Saappaissa on käyty sama rakennemuutos kuin muussakin tekstiili- ja jalkineteollisuudessa, eli varsinainen kokoamistyö on siirretty sopimusvalmistukseen alihankkijatehtaille.

Päivi Laaksonen-Oivion mukaan valtaosa Bernerin omistaman Nokian jalkineen saappaista tehdään muualla Euroopassa olevilla tehtailla muun muassa Slovakiassa, Serbiassa, Liettuassa. Lisäksi turvasaappaita tehdään Malesiassa, ja joitain kausimalleja Kiinassa.

Goretex ei ole maailman pelastaja

Vaellus- ja metsäkenkiin on tullut uusia materiaaleja kuten goretex. Tuoteryhmäpäällikkö Päivi Laaksonen-Oivion mukaan alkuvaiheen goretex-buumi houkutteli käyttäjiä pois kumisaappaiden parista.

- Matkan varrella osa on huomannut, että se goretex ei ollutkaan se onni ja autuus, vaan esimerkiksi vaelluksella tarvitaan korkeavartinen jalkine, jos ylitetään vaikkapa puroja. Ja goretex on parhaimmillaan vettä hylkivä, ei vettä kestävä, Laaksonen-Oivio sanoo.

Kumisaapas pärjää Laaksonen-Oivon mukaan goretexille myös pakkasella. Luonnonkumi säilyttää hänen mukaansa joustavuutensa 40-50 pakkasasteeseen saakka.