1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. henget (satuolennot)

Savolaiset kummitustarinat hakusessa

Kiuruvesi-Vieremä -suunnalla kerrotaan tarinaa oudosta kulkijasta, joka jo 70-luvulta lähtien on ilmestynyt tielle kulkemaan ja sitten yllättäen katoaa. Varpaisjärvellä taas rippikoululaisia pelottelee komerosta ilmestyvä sydänsuruinen nainen. Tässä pari pohjoissavolaista tunnettua kummitusjuttua. Tuire Kurikka kerää parhaillaan lisää maakuntaan liittyviä tarinoita ja urbaaneja legendoja.

Kuva: YLE / Mika Moksu

Varpaisjärveltä kotoisin oleva, valokuvausta opiskeleva Tuire Kurikka tarvitsee pohjoissavolaisia kummitustarinoita materiaaliksi opinnäytetyötään varten.

- Monista tarinoista liikkuu erilaisia versioita, ja sekin minua kiinnostaa, koska asioista ei ole olemassa yhtä oikeaa versiota. Minusta on aina ollut kiva kuunnella erilaisia tarinoita ja näissä kummitusjutuissa kiehtoo muun muassa niiden mystisyys, ehkä siksi valitsin tällaisen aiheen opinnäytetyölleni. Kysymys on myös paikallishistoriasta, joka yhtä aikaa on olemassa ja toisaalta ei ole.

Tuirelle lähetettävät tarinat voivat sijoittua maaseudulle tai kaupunkiin, tiettyyn taloon tai metsään, mutta Tuire toivoo mahdollisimman tarkkaa kuvausta paikasta jatkotyöskentelyään varten.

- Tarkoitukseni on dokumentoida tarinoiden paikat valokuvaamalla ja valmiiden kuvien päälle piirrän tarinan oleellisen tai ratkaisevan hetken. Kyseessä on siis puoliksi dokumentaarinen ja puoliksi taiteellinen projekti.

Uusikaarlepyyssä Yrkeshögskolan Noviassa opiskeleva Tuire odottaa tarinoita marraskuun alkuun mennessä. Niitä voi lähettää hänelle sähköpostitse osoitteeseen tuire.kurikka@hotmail.com (siirryt toiseen palveluun). Puhelimitse tarinoita voi kertoa iltaisin numeroon 044 347 2753.

YLE Savo / Anu Myllärinen