1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kummitustarinat

Silippuhirvonen ja muutama muu tarina

Savossa tarinoita piisaa. YLE Savon aamu kyseli kuuntelijoilta kummitustarinoita. Tässä niistä osa.

"Mummo kertoili kummitustarinoita. Muistan yhden, jossa kaksi kulkurimiestä meni riiheen yöksi. Siinä riihessä oli vainaja ollut säilössä. Kulkurit laittoivat ruumiin pystyyn seinänviereen ja tuikkasivat kynttilän vainajan suuhun. Vainaja oli ollut jäässä ja kynttilän lämmön vaikutuksesta alkoi sulaa. Mummo tietenkin kertoi tarinaa öljylampun valossa ja irvisti hirmuisesti tarinan lopussa. Kyllä taisi tulla hätäpissat pieneltä tytöltä."

"Meitä peloteltiin lapsena Silippuhirvosella! Ei tiedetty, mikä se on, mutta kovasti pelättiin. Isommat lapset pelottelivat. Riihi oli pelottava, koska siellä säilytettiin kuolleita, näkki kaivossa ja kummitukset pimeällä, karhu huussin takana ja kaikkea mukavaa. Huh, huh vieläkin pelottaa!"

"Minun lapsuudessani kerrottiin paljon kummitustarinoita. Ison vihan aikoina tapetut vaelsivat mustissaan pelloilla aina kun oli sumua. Aitan sängyn alle piti aina tiirailla ennen nukkumaanmenoa, siellä kun saattoi olla joku aiemmin paikalle haudattu... unen saanti kesti jonkin aikaa. Ymmärrettävästi."

"Meillä Ylä-Savossa meitä penskoja peloteltiin: mörkö nousoo kaivosta ja vie. Mustalaisilla kans peloteltiin: ne vie jos ette ole kunnolla."