1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Submarino on Pohjoismaiden paras elokuva

Tanskalainen Submarino -dokumenttielokuva on palkittu Pohjoismaiden parhaana elokuvana. Ehdolla palkinnon saajaksi oli Suomesta Miesten vuoro -dokumenttielokuva, jota on kuvattu myös Kemissä.

Submarino on kertomus kahdesta syrjäytyneestä veljeksestä, joiden elämää varjostaa kauan sitten koettu perhetragedia. Kuvassa Jakob Cedergren. Kuva: Sandrew Metronome

Submarinon on ohjannut Thomas Vinterberg, joka teki läpimurtonsa 1998 Juhlat-elokuvalla. Submarinossa seurataan kahta veljestä, jotka ovat vieraantuneet toisistaan perheen traagisesti hajottua. Toinen veli on alkoholisoitunut ja toinen huumeriippuvainen, ja elokuvassa miesten tiet kohtaavat jälleen.

Pohjoismaiden neuvosto julkisti palkinnon saajan keskiviikkona puoliltapäivin ja kiitteli Submarinoa yksinkertaiseksi ja moniulotteiseksi elokuvaksi. Palkinnon suuruus on noin 47 000 euroa.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi oli ehdolla yksi elokuva kustakin Pohjoismaasta. Suomesta ehdolla oli Miesten vuoro -elokuva, jonka ovat ohjanneet kemiläislähtöinen Joonas Berghäll ja kokkolalainen Mika Hotakainen. Saunovista miehistä kertovassa dokumentissa esiintyy muun muassa puolensataa kemiläistä miestä. Miesten vuoro on saanut lukuisia kansainvälisiä palkintoja ja se on muun muassa valittu Suomen Oscar-ehdokkaaksi parhaan vieraskielisen elokuvan kategoriaan.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta kilpailivat myös Metropia Ruotsista, Upperdog Norjasta ja Hyvä sydän Islannista.

Palkinto jaetaan taiteellisesti korkeatasoiselle elokuvalle, jossa on merkittäviä yhtymäkohtia pohjoismaiseen kulttuuriin. Palkitsemisperusteissa todetaan, että elokuvan on oltava omaleimainen, monista osatekijöistä jalostunut vakuuttava ja täysipainoinen teos.

Submarinon saama palkinto luovutetaan Reykjavikissa 3. marraskuuta, ja se on suuruudeltaan 350 000 Tanskan kruunua eli 47 000 euroa.