1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailuyritykset

Pienetkin matkailuyritykset mukaan tilastoihin

Myös pienten matkailuyritysten tietoja ryhdytään keräämään tietopankkin. Matkailuyritysten tietojen kerääminen alkaa Itä-Suomesta tänä syksynä.

matkailuyritykset
YLE Etelä-Karjala

Matkailuyritysten tietojen kerääminen alkaa Itä-Suomesta tänä syksynä. Tietoja ja tunnuslukuja käytetään matkailualan valtakunnallisessa kehittäämisessä ja alueellisen markkinoinnin tukena.

Etelä-Savon matkailuyritykset saavat lomakkeen täytettäväkseen lokakuun aikana. Syksyn mittaan vuorossa ovat myös Etelä- ja Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Kainuun matkailuyrittäjät.

Uuden tietopankin myötä matkailun vaikutuksista alueen talouteen voidaan saada nykyistä parempi kuva, sillä tämänhetkiset viralliset matkailutilastot eivät sisällä tietoja pienistä yrityksistä.

Vääristymää on varsinkin yöpymisvuorokausissa, kun alle 10 huoneen majoitusyritykset puuttuvat tilastoinnista. Pahimmassa tapauksessa tiedon puute johtaa elinkeinon merkityksen aliarvioimiseen ja suoranaiseen vähättelyyn.

Matkailun alueelliset tietovarannot on käynnistetty vuonna 2009. Kyse on maa- ja metsätalousministeriön rahoittamasta projekti, jota hallinnoi Itä-Suomen yliopiston matkailualan opetus- ja tutkimuslaitos.

Yhteistyökumppaneina ovat ammattikorkeakoulut. Tulevina vuosina tietovarantojen tiedonkeruu laajenee valtakunnalliseksi.

Lähteet: YLE Etelä-Savo

Lue seuraavaksi