Tekomateriaaleilla väriä syksyn kukkaistutuksiin

Nyt alkaa olla korkea aika ryhtyä toimeen, jos aikoo kaunistaa parvekettaan tai pihaansa talvenkestävin kukkaistutuksin. Helppohoitoinen ja värikäs asetelma syntyy eläviä kasveja ja muita materiaaleja yhdistämällä.

Kuva: YLE / Anja Hiltunen

Kauniin ja näyttävän, pimeän vuodenajan väripilkun pihalle ja parvekkeelle saa yhdelläkin kasvilla. Monta violettia tai valkoista callunaa tai kanervaa samassa astiassa tai ryhmänä riittää hyvinkin katseenvangitsijaksi, mutta todella näyttäviä istutuksista saa käyttämällä useampaa erilaista kasvia, kertoo floristi Sanna Hiltunen kuopiolaisesta Kukka ja hautauspalvelu Rosannasta.

Moni-ilmeisyyttä asetelmiin saadaan, kun astiaan istutetaan myös riippuvia kasveja. Syksyllä ulkona pärjää muratti, joka pakkasen puraisusta muuttuu parhaimmillaan kauniin huurteiseksi.

Euroopassa ulkoistutuksissa käytetään havukasveja, kuten mätäsmäistä, pallomaista hebeä. Niitä saa myös meiltä. Niiden talvenkestävyys ei tosin ole erityisen hyvä, sillä pakkanen saa ne mustumaan.

Silkkikukat kukkivat talvella

Koska syysistutusten kasvit eivät ole kovin värikylläisiä, saa istutuksiin värikkyyttä lisäämällä niihin vaikka tekohedelmiä ja tekokukkia, Sanna Hiltunen vinkkaa.

Asetelmien teossa kannattaa käyttää kekseliäisyyttä. Materiaaleja saa luonnosta: käpyjä, kauniita oksia, siemenkotia ja muita kauniita ja eri muotoisia aineksia.

Kun oma kekseliäisyys loppuu, kukkakaupoista saa lisää vihjeitä. Sanna Hiltusella on runsas valikoima aidon näköisiä kasveja ja hedelmiä, silkkikukkia ja esimerkiksi hauskan näköisiä lootuksen siemenkotia istutuksen piristämiseksi.

Tekomateriaalit ovat helppohoitoisia ja kestäviä. UV-suojauksen ja pakkasenkestävyyden ansiosta ne kestävät yli talven, ja myöhemmin niitä voi käyttää uusiin asetelmiin.

Kanervaa muodoltaan muistuttavasta hopealangasta saa keväällä muotoiltua pallon, ja istutus saa jälleen uutta ilmettä.

Kanervan ja callunan kukat alkavat varista talven mittaan. Hiuslakan suihkuttaminen auttaa ongelmaan.

-Muutenhan talvi-istutus ei vaadi suojaamista esimerkiksi pakkaselta. Hoidoksi riittää se, että kastelee niitä pakkasten tuloon saakka, Sanna Hiltunen toteaa.

Tyylikästä tuunaamalla

Luonnosta löytyviä ja tekomateriaaleja voi myös tuunata istutukseen sopivaksi maalamalla spraymaalilla tai kukkamaalilla. Istutuksia voi tehdä pakkasenkestäviin savi- tai muoviruukkuihin, koreihin, peltiastioihin ja muihin pakkasta kestäviin astioihin. Vanhat astiatkin voi tuunata monilla tavoin uuden näköisiksi.

Sanna Hiltunen muistuttaa, että nyt viimeistään pitäisi tehdä talven kukkaistutukset, sillä esimerkiksi kanervien ja callunoiden saanti loppuu talven lähestyessä.