1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaupallinen media vaatii Ylelle ulkopuolista valvojaa

Kaupallinen media vaatii edelleen Yleisradiolle ulkopuolista valvojaa. Sanomalehtien liiton puheenjohtajan ja Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Mikael Pentikäinen mielestä Ylen hallintoneuvoston valvontaroolia voitaisiin lisätä vain tilapäisesti.

Kotimaan uutiset
Mikael Pentikäinen
YLE

Yleisradion hallintoneuvoston roolia yhtiön valvontaelimenä ollaan vahvistamassa. Hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Sasi kertoi maanantaina, että tulevaisuudessa neuvoston tehtävänä olisi valvoa Ylen uusia ohjelmia ja palveluita.

Sanomalehtien liiton hallituksen puheenjohtaja, Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Mikael Pentikäinen hyväksyisi menettelyn ainoastaan väliaikaisena ratkaisuna.

- Tämä hallintoneuvoston ehdotus voi tietysti toimia hyvin lyhyenä välikauden mallina siihen asti, kunnes uudistus saadaan tehtyä seuraavan hallituksen aikana. Kyllä minä ymmärrän, että hallintoneuvosto voi kantaa valvontaroolia siihen asti. Mutta tämä ei ole missään tapauksessa kestävä ratkaisu.

Kilpailijat vaativat Yllle edelleen ulkopuolista valvojaa.

- Matkan varrella on esitetty esimerkiksi sitä, että eduskunnan pitäisi nimittää pieni asiantuntijoista koostuva, vaikka julkisen palvelun neuvostoksi kutsuttava elin, joka tarpeen mukaan arvioisi Yleisradion toiminnan laajentumiseen liittyviä hankkeita.

Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Sasi uskoi maanantaina, että ulkopuolinen valvontaelin kuopataan uudistuksessa, jossa hallintoneuvoston roolia valvonnassa vahvistetaan.

- Kun Yle-lakia ei muutettu, ulkopuolista valvojaa ei voida ottaa käyttöön. Emme tiedä, milloin Yle-lakia muutetaan, niin on tarkoituksenmukaista, että YLE itse ottaa tämän tehtävän. Jos hallintoneuvosto selviää kunnialla, ei sen jälkeen tarvita ulkopuolista valvojaa.

Valvontajärjestelyn taustalla on Euroopan unionin komission vaatimus siitä, että julkisen palvelun tehtäviä tulee arvioida nykyistä selkeämmin EU:n jäsenmaissa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi