Suunnittelijan kynästä syntyi vaatteet loppuelämäksi

Marimekon taiteellisen johtajan paikan jättänyt suunnittelija Samu-Jussi Koski halusi luoda jotain täysin omanlaistaan. Malliston suunnitteleminen perustui ajatukseen kymmenestä loppuelämäksi hankittavasta vaatteesta.

Samu-Jussi Koski
Marimekon taiteellisen johtajan pestistä reilu vuosi sitten lähtenyt Samu-Jussi Koski kertoi haastattelussa uudesta yrityksestään, häntä kiinnostavasta tyylistä ja mallistostaan.

Maailmaan ei tarvita enää yhtään uutta vaatetta, mutta silti kuluttajat haluavat niitä ostaa. Suunnittelija Samu-Jussi Koski kysyi ystäviltään, mitkä kymmenen vaatetta he haluaisivat vaatekaappiinsa ostaa loppuelämäksi. Vastauksista syntyi Kosken oma mallisto.

- Haastattelemieni naisten vastaukset olivat yllättäen aika samanlaiset. Klassisessa sarjassa tärkeintä ovat materiaalit ja vaatteen istuvuus; on täydellistä farkkua ja täydellistä t-paitaa. Lisäksi kausittain vaihtuva sarja täydentää kokonaisuutta, Koski kertoo.

Koski on hakenut vaatteisiinsa inspiraatiota Suomen pukeutumisen historiasta, esimerkiksi isovanhempien valokuva-albumista ja körttiperinteestä.

- Suomen historiassa olisi todella paljon ammennettavaa. Mielestäni historiaa on käytetty liian vähän lähtökohtana vaatetuksessa ja muotoilussa. Suomalainen kauneus on hiljaisella tavalla kaunista, ei lainkaan prameilevaa, Koski kuvailee.

Kosken mallisto on väreiltään pelkistetty. Musta ja valkoinen hallitsevat värimaailmaa. Suunnittelija myöntää, että taustalla saattoi vaikuttaa irtiotto entisestä työnantajasta.

- Ehkä alitajuisesti puhdistin pöytää Marimekosta. Ei tässä mitään ajatusta ollut, että tuotannossani ei enää ole värejä tai printtejä, Koski kertoo.

Eettinen vastuu tuottajalle

Suurin osa Kosken mallistosta valmistetaan Euroopassa. Aasiassa valmistetaan Kosken suunnittelemat farkut ja puuvillasarja, joka on tuotettu sertifioidussa tehtaassa.

- En usko, että vastuu eettisistä arvoista olisi kuluttajalla, vaan vastuu kuuluu tekijöille. Yhtään uutta tuotetta tämä maailma ei enää kaipaa. Kuluttajat kuitenkin kaipaavat uusia tuotteita, joten tuotannon pitää olla mahdollisimman kestävää, Koski sanoo.

Koski jätti paikkansa Marimekon taiteellisena johtajana osin työn aiheuttaman sterssin vuoksi. Vaikka yrityksen pyörittäminen ei ole pientä puuhastelua, on malliston suunnittelun parissa stressin laatu muuttunut.

- Tässä iässä on jo oppinut tunnistamaan, mikä on hyvää ja huonoa stressiä. Oman yrityksen pyörittämisessä on toki vastuuta ja erilaisia huomioonotettavia asioita. Samalla se kuitenkin palkitsee, mikä kompensoi, Koski sanoo.

Mallistonsa menestystä Koski ei halua ennustaa.

- Katsotaan mihin rahkeet riittävät. Toivottavasti joku päivä voin työllistää muutaman ihmisen. Se on ihan hyvä tavoite.