Montako tavaraa ihminen tarvitsee?

Kuluttajatutkimuskeskus on laskenut, kuinka paljon tavaraa ihminen tarvitsee. Esimerkiksi alle 45-vuotias yksin asuva mies tarvitsee kohtuulliseen elämään 260 erilaista tavaraa tai palvelua. Välttämättömiin kuuluvat kännykkä ja tietokone.

Kotimaa
Tytöt esittelevät koristeltuja kännyköitään
Kuluttajatutkimuskeskus on laskenut, kuinka paljon tavaraa ihminen tarvitsee. Esimerkiksi alle 45-vuotias yksin asuva mies tarvitsee kohtuulliseen elämään 260 erilaista tavaraa tai palvelua. Välttämättömiin kuuluvat kännykkä ja tietokone.

Maailman luonnonsäätiön WWF:n Suomen ohjelmavastaava Sampsa Kiianmaa kokeili karsia tavaransa noin sataan. Kokemus oli hänen mielestään mielenkiintoinen ja opettavainen.

- Lähdin listaamaan, mikä on mulle tärkeetä ja mitä käytän harvoin. Harvoin käytettäviä tavaroita voi lainata tai ostaa tarvittaessa ja myydä eteenpäin, ettei mene tilaa sen tavaran varastointiin, Sampsa Kiianmaa kertoo Aamu-tv:n haastattelussa.

Kännykkä ja tietokone koetaan tärkeiksi

Kuluttajatutkimuskeskus selvitti tavaroiden vähimmäismäärän lisäksi kuluttajien käsityksiä minimibudjetista. Tutkimuksessa luotiin sujuvan arjen minimibudjetit neljälle erilaiselle kotitaloustyypille. Asumis- ja liikkumiskustannukset poisluettuina budjeteiksi arvioitiin yksin asuvalle alle 45-vuotiaalle 576-578 euroa kuukaudessa, yksin asuvalle yli 65-vuotiaalle 495-499, pariskunnalle 957 ja lapsiperheelle 1 497 euroa kuukaudessa.

Tutkija Anna-Riitta Lehtisen mukaan erilaisten kotitalouksien välillä ei lopulta ollut suuria eroja siinä, mitä pidettiin välttämättömänä hyvään arkeen. Yllättävää oli tietoliikenteen suuri osuus ihmisten vähimmäisbudjettisuunnitelmissa.

- Kännykkä ja tietokone, ne ovat välttämättömiä tämän päivän yhteiskunnassa, sanoo tutkija Anna-Riitta Lehtinen Kuluttajatutkimuskeskuksesta.

Tutkimukseen osallistuneiden puheissa korostui yhteiskuntaan osallistumisen merkitys. Minimitoimeentulo ei tarkoita pelkästään tavaroita, vaan myös mahdollisuutta liikkua ja tavata muun muassa sukulaisia.

Kuluttaminen on kilpavarustelua

Tutkimustulokset annetaan velkaneuvojille, joiden toivotaan ottavan ne huomioon työssään. Tutkimus on osa Kelan koordinoimaa laajempaa tutkimusta, jonka seuraavassa osassa tarkastellaan Anna-Riitta Lehtisen mukaan tarkemmin sitä, miten kuluttajien käsitys kohtuullisesta minimitoimeentulosta suhteutuu toimeentulo- ja asumistukeen.

WWF:n Sampsa Kiianmaan mukaan on mielenkiintoista, miksi ihmiset kasaavat tavaroita yli oman tarpeen.

- Me verrataan itseämme toisiimme ja jos toisella on enemmän tavaraa, niin me koetaan ettei me olla yhtä menestyneitä kuin he. Tätä kautta tulee tarve kilpavarusteluun, Kiianmaa pohtii.

Lähteet: YLE Uutiset / Paula Tiessalo