KHO oikoi apteekkilupien perusteita

Korkein hallinto-oikeus on linjannut uusien apteekkien perustamista. Uuden apteekin perustaminen ei vaadi sitä, että lääkkeiden saatavuudessa olisi ongelmia.

Kotimaa

Rajanvetoa tehtiin kiistassa, jossa Riihimäelle haettiin kauppakeskuksen aloitteesta lupaa kolmannen itsenäisen apteekin perustamiseen. Lääkelaitos eli nykyinen Fimea myönsi luvan, mutta Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi sen.

Hallinto-oikeuden mielestä Riihimäellä ei ollut ongelmia lääkkeiden saatavuudessa eikä palvelujen monipuolistuminen ollut riittävä peruste uuden apteekin perustamiseksi kauppakeskukseen. Riihimäellä on jo kaksi apteekkia keskustassa ja yksi sivuapteekki.

Lääkelaitos valitti hallinto-oikeuden kielteisestä päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Lääkelaitos katsoi, että kaupungissa oli edellytykset kolmannen apteekin toiminnalle. KHO päättyi samaan lopputulokseen.

Lääkelakia on tulkittu hallinto-oikeuksissa eri tavoin. Turun hallinto-oikeus on ollut KHO:n kanssa samoilla linjoilla. Se hyväksyi kolmannen apteekin perustamisen Raisioon kauppakeskuksen aloitteesta. Tuolloin korkein hallinto-oikeus ei ottanut asiasta tehtyä valitusta käsiteltäväkseen.

Apteekki perustetaan kuntaan tai sen osaan. Lupaa ei voida sitoa yksittäiseen kauppakeskukseen.

Lähteet: YLE Uutiset