1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Submarino saa PN:n elokuvapalkinnon

Tanskalainen Submarino saa Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon. Neuvosto kiitteli Submarinoa samalla pelkistetyksi ja moniulotteiseksi elokuvaksi. Submarinon tekijät puolestaan ylistivät voittajahaastattelussaan Suomen ehdokasta, Miesten vuoroa.

Submarino on kertomus kahdesta syrjäytyneestä veljeksestä, joiden elämää varjostaa kauan sitten koettu perhetragedia. Kuvassa Jakob Cedergren. Kuva: Sandrew Metronome

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta kilpailivat myös Hyvä sydän (Islanti), Upperdog (Norja) sekä Metropia (Ruotsi).

Submarinon on ohjannut dogma-suuntausta aikanaan perustanut Thomas Vinterberg. Submarinossa hän kertoo tarinan kahdesta veljeksestä, jotka ovat erkaantuneet toisistaan perheen traagisesti hajottua. Toinen veli on alkoholisoitunut ja toinen huumeriippuvainen, ja elokuvassa miesten tiet kohtaavat jälleen.

Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen ohjaama Miesten vuoro on sekin saanut lukuisia kansainvälisiä palkintoja ja valittu Suomen tulevaksi Oscar-ehdokkaaksi. Pohjoismaiden neuvoston palkintojulkistustilaisuudessa voittajat kehuivat vuolaasti Suomen ehdokasta.

- Se on elokuva, jossa ihmiset kertovat alasti saunassa tarinoita. Siinä ei ole mitään dramaturgiaa, vaan kyse on jostain täysin erilaisesta. Rohkaisen kaikkia katsomaan tämän elokuvan, sanoi Submarinon tuottaja Morten Kaufmann.

- Olen kuullut huhuja, että elokuvasta tulee naisversio, intoili ohjaaja Vinterberg hymysuin.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna 2002. Silloin sen sai Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä.

Submarinon saama palkinto luovutetaan Reykjavikissa 3. marraskuuta, ja se on suuruudeltaan 350 000 Tanskan kruunua eli vajaat 50 000 euroa.