1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Elävä kirja kertoo tarinansa 20 minuutissa

Eri puolilla Suomea on järjestetty tänä vuonna yli 30 elävää kirjastoa. Kirjojen sijaan niissä lainataan sellaisten ihmisten seuraa, jotka edustavat vähemmistöä tai muusta syystä ennakkoluuloja kohtaavaa ihmistä. Keskiviikkona Helsingissä elävässä kirjastossa tarinoitaan kertoivat muun muassa cp-vammainen, transseksuaalinen nainen, suomenruotsalainen vanhus ja saamelainen.

Elävä kirjasto keksittiin järjestää ensimmäisenä Tanskan Roskilde-festivaaleilla vuonna 2000. Sen jälkeen juttutuokiot ovat levinneet laajasti Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Suomessa ensimmäiset elävät kirjat lainattiin 2006.

Henrik Toropainen oli keskiviikkona elävänä kirjana ensimmäistä kertaa. Kirjasto 10:ssä kävijät saivat 20 minuutin laina-ajan eli keskusteluhetken cp-vammaisen Toropaisen tai kenen tahansa muun osallistujan kanssa. Toropaisen mukaan keskiviikon selvästi lainatuimmat kirjat olivat seksuaalivähemmistöistä, liekö liittyen juuri yltyneeseen kirkkokeskusteluun.

Saatuaan kutsun kirjaksi Toropainen päätti, että haluaa osallistua tapahtumaan.

- Normaalisti pyrin olemaan neutraali, enkä ensimmäisenä tuomassa vammaisuutta esille, hän kertoo.

Asetelma on välttämättä toinen, kun pyörätuolissa oleva Toropainen on lainassa nimenomaan otsikolla Cp-vammainen. Toropainen odotti avoimia keskusteluja ja täysin erilaisten ventovieraiden kysymyksiä.

- En haluakaan, että vammaiset toimivat vain vammaisten kanssa.

Elävistä kirjastoista on tehty viime vuonna opinnäytetyö, jonka mukaan lainaajat ovat tavallisesti jo etukäteen avoimia ja ennakkoluulottomia ihmisiä. Lainaajat ovat kiitelleet sitä, että tapahtuma antaa vapauden kysyä arastelematta.