Espanjan Zapatero hankki hallitukselleen jatkoaikaa

Espanjassa on arveltu laajalti, että sosialistipääministeri José Luis Rodríguez Zapateron lähtölaskenta olisi jo käynnissä. Oikeisto-oppositio vaatii äänekkäästi uusia vaaleja. Ahdistettu pääministeri on kuitenkin lokakuun aikana onnistunut hankkimaan kahden pienryhmän tuen, jolla on määrä turvata hallituksen koko loppukausi kevääseen 2012.

Ulkomaat
Espanjan pääministeri Jose Zapatero.
EPA / Ettore Ferrari

Espanjaa keväästä 2004 johtaneen sosialistipuolue PSOE:n kannatuskäyrä on luisunut jyrkkää alamäkeä samalla kun maan työttömyyskäyrä on kavunnut kohti pilviä.

Itse asiassa hurja työttömyysprosentti 20,5 uhkaa tätä menoa jo kohta ohittaa hallituksen kannatusluvut.

Sosialisteja lähellä olevan El País -lehden kyselyssä lokakuun alussa hallituspuolueen kannatus oli romahtanut lukemaan 28,5 prosenttia. Oikeisto-opposition kansanpuolueen PP:n kannatus oli 43 prosenttia.

Kahden suurpuolueen dominoimassa Espanjan valtakunnanpolitiikassa tämä merkitsisi ylivoimaista ehdotonta parlamenttienemmistöä oikeistolle.

Zapaterosta tullut sylkykuppi

Kansalaisten sylkykupiksi on joutunut etenkin pääministeri José Luis Rodríguez Zapatero. Yli 80 prosenttia vastaajista sanoo, ettei luota häneen. Lehdistössä katsotaan, että maan siirtymä "jälkizapaterolaiseen" aikaan on jo alkanut.

Myöskään kansanpuolueen johtaja ja todennäköinen tuleva pääministeri Mariano Rajoy ei herätä kansalaisissa luottamusta. Kansanpuolueella on pahoja korruptiojuttuja, joihin Rajoy ei ole ottanut selvää etäisyyttä.

Kansanpuolueen suosioluvuissa näkyy se, että espanjalaiset haluaisivat vaihtaa hallitusta, eikä heillä ole siihen muita vaihtoehtoja.

Kansanpuolue vaatii yhä tiukempaan sävyyn hallituksen eroa. Säännönmukaisiin vaaleihin on vielä puolitoista vuotta. Rajoy sanoi hiljattain, että "siinä on vuosi liikaa".

Zapatero petti lupaukset

Zapatero ja sosialistit valittiin toiselle kaudelle keväällä 2008, kun kiinteistökuplaan ja kulutukseen nojannut talouskasvu oli juuri kääntymässä taantumaksi. Zapatero kiisti talouden heikkenemisen ja jakoi avokätisiä rahalahjoja äänestäjille - isoa synnytystukea ja verohelpotuksia, jotka nyttemmin on peruutettu.

Jouduttuaan myöntämään talouskriisin Zapatero vannoi pitkään, että pienituloisia "ei panna kriisin maksumiehiksi".

"Sosiaaliedut eivät heikkene, eikä irtisanominen halpene", Zapatero lupasi ammattiliitoille. Virkamiespalkat nousivat edelleen, ja hallitus sitoutui niihin sopimuksella.

Espanjan julkinen velka oli alhainen, joten Zapatero aikoi luovia yli kriisistä massiivisella velanotolla. Mutta kun Kreikan umpikuja paljasti koko euroalueen ylivelkaantuneisuuden, Espanja joutui selkä seinää vasten markkinoiden edessä.

Kalliista irtisanomisesta juontavat rakenneongelmat työmarkkinoilla olivat jo tuplanneet työttömyyden 20 prosentin tasolle. Romahtaneelle kiinteistöalalle ei ollut - eikä ole - näköpiirissä korvaavaa talousmoottoria.

Euromaiden toukokuun hätäkokouksessa Brysselissä Zapatero käänsi takkinsa. Virkamiespalkat leikattiin, eläkkeitä jäädytettiin, irtisanomista alettiin halventaa. Zapatero rikkoi keskeiset lupauksensa, ja menetti kasvonsa myös vasemmiston silmissä.

Baskit ja kanarialaiset takaavat jatkon

Sosialistien vähemmistöhallitus oli jo menettänyt kaikkien muiden ryhmien tuen Espanjan parlamentissa. Lokakuun puolivälissä Zapateron kuitenkin onnistui hankkia taakseen baskipuolue PNV sekä kaksi Kanariansaarten edustajaa huomattavilla aluepoliittisilla myönnytyksillä ja rahoituslupauksilla.

Tämä poliittinen kaupankäynti näyttäisi takaavan paitsi ensi vuoden säästöbudjetin läpimenon, myös Zapateron hallituksen jatkon nykyisen kautensa loppuun asti - kevääseen 2012.

Silti tyytymättömyys ja ärtymys leviää. Suurtyöttömyyden ei odoteta hellittävän, ja yhä useamman työttömyys kääntyy pitkäaikaiseksi. Alle 30-vuotiaista on vailla työtä peräti 40 prosenttia.

Zapatero on ilmoittanut, ettei hallitus peräänny säästötoimissa tai eläke- ja työmarkkinareformeissa, sillä toimet ovat "aivan välttämättömiä". Ne ovat lisäksi kansainvälisten tahojen edellyttämä, ja näyttävät rauhoittaneen ulkomaisia luotonantajia.

Oikeistokaan ei halua romuttaa budjettisäästöjä, mutta se vaatii mm. valikoivia verohelpotuksia perheille ja pienyrityksille, nuorison työllisyysohjelmaa ja eläkkeiden jäädytyksen purkamista.

Yksin kansanpuolue ei pysty hallituksenkaatoon. Muille Zapateron heikkous on mahdollistanut poliittisen kaupanhieronnan. Kansanpuolueelle luvassa oleva ehdoton enemmistö ei sekään ole houkutteleva näkymä pienpuolueille.

Lähteet: YLE Uutiset / Jyrki Palo, Madrid