Dokumentti saattaa muuttaa haastateltavan elämän

Radiodokumenttien suosikkiaiheita ovat kovia kokeneet ihmiset. Murheellisten elämäntarinoiden kautta dokumentaristit paljastavat yhteiskunnallisia ongelmia. Haastateltavat löytyvät usein lähipiiristä, sillä tutun ihmisen kanssa vaikeista asioista on helpompi puhua.

kulttuuri
Likaiset kädet.
Yle

Erilaisia ihmiskohtaloita on kuunneltu tällä viikolla radio- ja tv-alan Prix Europa -festivaalilla Berliinissä. Radiodokumenttisarjan 37 osallistujasta yli kolmanneksessa aiheena on yhden ihmisen murheellinen elämäntarina.

Päähenkilöiden surut ovat yleensä osa laajempaa yhteiskunnallista ongelmaa. Grönlannin radion dokumentin aiheena on koditon huippumuusikko Egon Sikivat. Hänen viluinen äänensä kertoo pääkaupunki Nuukia vaivaavasta asunto-ongelmasta.

Norjalaisdokumentin Mikkel taas on jo 31-vuotias, mutta yhä ilman työpaikkaa. Pyörätuoli ja Down-syndrooma pelottavat työnantajia yhdessä maailman rikkaimmista maista.

Läheisiä ihmisiä on helpompi haastatella

Ruotsin radion tuottamassa dokumentissa 87-vuotias ruotsalaisnainen muistelee matkaansa Auschwitzin keskitysleirille. Hengissä selvinneen juutalaisen kertomukset ovat päätyneet dokumentin aiheeksi hänen tyttärentyttärensä toteuttamana.

Amanda Glans kertoo, että hänen isoäitinsä suostui haastateltavaksi mielellään, vaikka ei halunnutkaan nimeään julkisuuteen.

- Dokumentin aiheena ei ole pelkästään Auschwitz, vaan myös se, miten keskitysleirin kokemukset ovat vaikuttaneet jälkipolviin, ja miten trauma välittyy eteenpäin, Glans sanoo.

Moni dokumentaristi löytää kohteensa lähipiiristään. Heidän mukaansa ystävää tai sukulaista ei yleensä tarvitse taivutella haastateltavaksi. Nauhoitusten myötä ystävyyssuhde voi jopa tiivistyä, kuten kävi toimittaja Kristian Aunelle, joka haastatteli vammaista ystäväänsä.

- Istuimme tuntikausia hänen olohuoneessaan ja puhuimme ensimmäistä kertaa vammaisuudesta suoraan. Kysymysteni johdosta hän alkoi ajatella aihetta enemmän myös itse, Aune kertoo.

Dokumenttien avulla on saatu asuntoja ja työpaikkoja

Dokumentin teko voi muuttaa haastateltavan elämän. Egon Sikivat sai asunnon vain kymmenen minuuttia sen jälkeen, kun Grönlannin radion toimittaja Inga Hansen oli kertonut viranomaisille tekevänsä aiheesta jutun. Norjalaisdokumentin Mikkelille puolestaan järjestyi työpaikka samaan aikaan nauhurin pyöriessä.

Amanda Glansin Ruotsissa asuvan isoäidin elämään dokumentilla ei kuitenkaan ollut vaikutusta, sillä keskitysleirikokemukset eivät koskaan lakkaa vaivaamasta häntä.

- Isoäiti puhuu siitä koko ajan. Muuten hän voi hyvin ja täyttää maanantaina 88 vuotta, Amanda Glans kertoo.

Isoäidin kertomukset ovat berliiniläisellä festivaalilla saaneet laajan kansainvälisen kuulijakunnan. Glans aikoo välittää yleisön terveiset vasta Ruotsiin palattuaan, sillä isoäidin kanssa on kuulemma mahdoton puhua lyhyitä puheluja.

Prix Europa -katselmuksessa Berliinissä kilpailee tänä vuonna yhdeksän Yleisradion tuontantoa. Kilpailuun osallistuu muun muassa television draamasarja Paratiisi.

Berliinissä parhaillaan järjestettävä Prix Europa on Euroopan laajin tv- ja radio-ohjelmien ja uuden median kilpailu. Palkintojen saajat julkistetaan lauantaina.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Janne Koskinen