1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

It-investoinneista valuu hukkaan satoja miljoonia

Suomalaiset yhtiöt tekevät vuosittain jopa miljardiluokan hukkainvestoinnit tietotekniikkaan. Uuden tutkimuksen mukaan tietotekniikka ei nosta tuottavuutta, koska työntekijöitä ei ehditä kouluttaa ja työnteko hidastuu. Rahaa menee turhaan niin valtion suuryhtiöissä kuin pienemmissäkin yrityksissä.

Talous
Mies työskentelee tietokoneella.
YLE

Työpaikalle hankittu uusi tietotekniikka ei usein paranna tuottavuutta toivotulla tavalla, kertoo Aalto-yliopistossa toteutettu laaja tutkimus. Vaikutus voi olla jopa päinvastainen, jos työntekijöitä ei ole ehditty kouluttaa ja he eivät osaa käyttää uutta tietotekniikkaa. Työt seisahtelevat, motivaatio kärsii ja tämä käy yrityksille ja yhteiskunnalle kalliiksi.

Suomessa pyörii pelkästään tietoliikennemarkkinoilla 1,5 miljardia vuodessa. Aalto-yliopiston laskelmat tarkottavatkin käytännössä sitä, että jos jätti-investoinneista ei saada hyötyä irti koulutuksen puutteen tai motivaatio-ongelmien takia, rahaa palaa hukkaan satoja miljoonia — jopa miljardi — vuodessa.

Ainakaan tutkimuksen mukaan tehoja ei saada irti. Valtaosa kyselyyn vastanneista piti työpaikan tietoliikenneohjeistusta riittämättömänä. Vain muutama prosentti oli sitä mieltä, että asiat ovat kunnossa — ja että uusia järjestelmiä osataan käyttää ongelmitta.

Isoja yhtiöitä tutkimuksessa edusti TeliaSonera. Asiaa kysyttiin myös lähes 700 pienen ja keskisuuren yrityksen edustajalta.

Tutkimus toteutettiin Aalto-yliopistossa ja se tehtiin TeliaSoneran aloitteesta.

Lähteet: YLE Uutiset