1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kulttihotelli Chelsea myydään

New Yorkissa sijaitseva Chelsea-hotelli myydään. Maailmanmainetta Andy Warholin ja Jim Morrisonin kaltaisilla taiteilijavieraillaan saavuttanut hotelli on ollut samojen perheiden omistuksessa 65 vuotta, ja hotellinpitäjät varoittavatkin tekemästä taloon muutoksia.

Merkkitapauksia Chelsea-hotellin historiassa on useita. Synkkiin lukuihin kuuluu vuosi 1978, kun punk-yhtye Sex Pistolsin basisti Sid Vicious puukotti siellä tyttöystävänsä kuoliaaksi huumehöyryissään. Bob Dylan on kertonut tehneensä kappaleen Sad-Eyed Lady of the Lowlands samassa hotellissa.

Hotelli on majoittanut vähävaraisia taiteilijoita jo vuosikymmeniä sitten, kun hipit ja punkkarit käännytettiin muiden hotellien ovilta. Hotellin kuuluisiin yöpyjiin kautta aikojen lukeutuvat ainakin näytelmäkirjailija Arthur Miller sekä muusikot Janis Joplin ja Jimi Hendrix.

Hotellin mukaan paikka pysyy taiteilijoiden suojana, vaikka omistus vaihtuu.

- Kuka tahansa hankintaa suunnitteleva kyllä tietää, että Chelsea on Chelsea. Ei kannata tehdä mitään, mikä muuttaisi asian, hotellin edustaja Loren Riegelhaupt sanoo.