Hyppää sisältöön

Britanniassa hallitus leikkaa rajusti julkisia kuluja

Britannian valtiovarainministeri George Osborne kertoi parlamentissa, että puoli miljoonaa julkisen sektorin työpaikkaa on vähennettävä kulujen kuriin saattamiseksi. Vähennykset toteutetaan neljän seuraavan vuoden aikana.

Brittiläisen ammattiyhdistysliikkeen edustajat osoittavat mieltään Lontoossa.
Toukokuun vaaleissa valtaan noussut konservatiivihallitus yrittää leikkauksilla saada kuriin nimenomaan valtavaksi kasvaneen valtionvelan.

Oikeistohallitus aikoo vähentää valtion menoista runsaat 94 miljardia euroa vuoteen 2015 mennessä. Valtiovarainministerin mukaan vähennykset ovat välttämättömiä, koska valtion varat ovat vähissä. Britanniassa aiotaan myös nostaa eläkeikää 66 vuoteen vuoteen 2020 mennessä eläkekulujen vähentämiseksi.

Ministeriöiden budjetteja leikataan kolmanneksella. Esimerkiksi Britannian ulkoministeriö säästää 24 prosenttia, kun Lontoosta maailmalle lähetettyjen diplomaattien määrää vähennetään.

Myös kuningatar Elisabet II osallistuu maansa säästötalkoisiin. Kuningashuoneen budjettia leikataan 14 prosenttia vuonna 2012.

Taloustieteilijät suhtautuvat ristiriitaisesti Britannian aikeisiin. Osa on sitä mieltä, että rajut leikkaukset ovat välttämättömiä. Toiset puolestaan pelkäävät, että vähennykset syöksevät Britannian pitkään taantumaan.

Britannian budjettivaje on ennätykselliset 11 prosenttia bruttokansantuotteesta. Eilen hallitus ilmoitti kahdeksan prosentin leikkauksista puolustusmenoissa. Vasemmisto-oppositio ja ammattiyhdistykset aikovat osoittaa mieltään leikkausten takia.