Syyttäjä vaatii petolliselle äidille rangaistusta lapsenruokoista

Syyttäjä vaatii Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa rangaistusta törkeästä petoksesta Lahdessa asuvalle naiselle. Nainen maksatti synnyttämästään lapsesta elatusmaksuja aviopuolisollaan vaikka tiesi, ettei tämä ole lapsen oikea isä.

elatusapu

Puolisot erosivat toisistaan toukokuussa 2004. Syyttäjä katsoo, että 36-vuotias nainen tavoitteli 62-vuotiaan miehen erehdyttämisellä huomattavaa taloudellista etua noin 27 000 euroa.

Mies oli alkanut maksaa elatusapua 1.7.2000 ja ruokko jatkuu siihen saakka kun lapsi täyttää 18-vuotta 25.4.2018, syyttäjä katsoo.

Nainen oli salannut aviomieheltään elatussopimusta tehdessään sen, ettei tämä olekaan lapsen isä.

Pariskunta oli solminut avioliiton 90-luvun lopulla ja lapsi syntyi vuonna 2000. Syyttäjä vaatii naiselle törkeästä petoksesta ehdollista vankeustuomiota. Nainen on Venäjän kansalainen.

Samaa lapsenruokkojuttua käsiteltiin sivillijuttuna oikeudessa vaihtelevin päätöksin Korkeinta oikeutta myöten 2007 ja 2008 kun mies vaati perusteettomia elatusmaksuja takaisin.

Lahden käräjäoikeus velvoitti naisen palauttamaan osan ruokkomaksuista takaisin. Kouvolan hovioikeus päätyi vastakkaiselle linjalla.

Hovioikeus arvioi lapsen elatuksen tarpeen, lapsen äidin vaatimattomat tulot sekä ex-aviomiehen taloudellisen tilanteen ja päätti kumota käräjäoikeuden tuomion ja vapautti naisen ruokkojen takaisinmaksusta.

Korkein oikeus ei muuttanut hovin ratkaisua.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus antaa petosjutun päätöksen ensi viikolla.

Lähteet: YLE Lahti