Lapin joulumatkailu vaarassa

Pohjois-Suomen lentokentille on laskeutumassa viime vuotista vähemmän joulun tilauslentoja. Finnavian mukaan joulunajan tilauslentoja on varattu kymmenen prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Suurimpien Safariyritysten myynnissä merkittävää notkahdusta ei ole kuitenkaan näkyvissä.

Kuva: Finavia / Janne Mäyrä

Lapin ja Kuusamon lentokentille on tehty noin 315 ennakkovarausta joulunajan tilauslennoista. Charterkoneita on ennakkovarausten mukaan tulossa siten 10 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Metsähallituksen Villin Pohjolan yhteistyön kariutuminen brittiläisen matkanjärjestäjän Canterbury Travelin kanssa voi näkyä tilastoissa.

Villi Pohjolan yksikön johtaja Matti Keräsen mukaan Villi Pohjola jatkaa kuitenkin joulumatkailun parissa omistamansa Eräsetti Wild North -yhtiön kautta. Eräsetin joulumyynnissä myynnissä ei kuitenkaan ole merkkejä notkahduksesta.

- Joulumatkailun osalta myynti menee viimevuotiseen tahtiin ja viime vuosihan oli huonompi kuin takavuosina oli, joten nousua ei ole vielä näköpiirissä.

Lapin Safarit Oy:n markkinointijohtaja Rauno Posion mukaan Lapin suurimman safariyrityksen asiakasmäärissä ei myöskään ole näkyvissä romahdusta.

-Varauskanta on kehittynyt ihan samaan malliin kuin kahtena edellisenäkin jouluna, elikkä ihan hyvältä näyttää. Matkanjärjestäjät keiden kanssa me työskennellään ovat varmistaneet sen lentosuunnitelman minkä he keväällä esittelivät. Se on saman suuruinen kuin kahtena edellisenä vuonnakin.

Huippuvuodet historiaa?

Kokonaisuudessaan viime vuoden joulusesonki meni loppujen lopuksi ennakkovarauksia paremmin. Pohjoiseen tuli liki 400 charterkonetta eli 50 enemmän kuin mitä ennakkovarauksia oli tehty tähän aikaan vuodesta.

Lapin joulumatkailun huippuvuodet olivat 2006 ja 2007, jolloin pohjoiseen laskeutui yli 600 charterkonetta. Palautuuko brittien kiinnostus Lappiin vielä tuon kaltaiseksi, askarruttaa varmasti monia.

Lapin Safarit Oy:n markkinointijohtajan Rauno Posion mukaan Lapin vetovoima on säilynyt ennallaan, joten yhteiseen markkinointiin kannattaa panostaa. Briteistä on myös kantautunut hieman positiivisempia ennusteita.

-Kyllä tässä eletään toivossa, että se lähtis nousuun taas. Siellä paikalliset matkanjärjestäjät ja nämä meidän kumppanit ennustavat että 2012 olis se vuosi kun lähdetään nousuun sielläkin markkinoilla.