Fysioterapeutti ei voi jäädä lepäämään laakereillaan

Istumatyö ja liian vähäinen liikunta pitävät huolen siitä, että fysioterapeuteilla riittää työtä jatkossakin. Laakereilla ei silti sovi alalla levätä, vaan muuttuva tieto vaatii jatkuvaa kouluttautumista. Erikoistuminenkin on lähes välttämätöntä.

fysioterapia
Tiina Brandt valittiin Kokkolan nuoreksi yrittäjänaiseksi.
YLE / Sanna Sillanpää

Fysioterapeutti ja yrittäjä Tiina Brandt on valittu Kokkolan nuoreksi yrittäjänaiseksi. Hän ryhtyi yli 30 vuotta toimineen Kokkolan Kuntoutusaseman yrittäjäksi viisi vuotta sitten. Lisäksi hän omistaa puolet Kannuksen fysikaalisesta hoitolaitoksesta.

Kokemus yksityisellä puolella työskentelystä ja ammattitaidon karttuminen pitivät huolen siitä, ettei yrittäjäksi ryhtyminen hirvittänyt. Sittemmin työ on osoittautunut vielä mukavammaksi kuin Brandt uskoikaan.

Myös puitteet ovat Kokkolassa kunnossa:

- Yrittäminen on hyvissä kantimissa, ja työtä riittää. Yrittäjämyönteisyys tuntuu siinä, että yhteistyötahoja löytyy ja apuakin on saatavilla.

Oppeja on päivitettävä

Tiina Brandt valmistui ensin kuntohoitajaksi , sittemmin fysioterapeutiksi ja tuoreimmart eli työfysioterapeutin paperit tulevat ensi kuussa.

- Tieto muuttuu ja sitä pitää tutkia. Alalla täytyy kouluttautua koko ajan.

Tavallisessa fysioterapiassa asiakkaat tulevat yleensä työterveyden kautta hakemaan hoitoa sairauteen. Työfysioterapialla taas pyritään puuttumaan esimerkiksi ergonomiaan jo ennen kuin ongelmia syntyy. Erikoistuminen onkin se, mikä takaa leivän myös tulevaisuudessa, uskoo Tiina Brandt.

Tulevaisuuden leipää turvaa myös istumatyötä tekevien, vähän liikuntaa harrastavien määrä. Alalla on toki myös kilpailua, mutta myös yhteistyöstä on hyötyä. Kokkolassa fysio-, puhe- ja toimintaterapeutit toimivat yhdessä kuntoutuspoolissa ja jakavat tietoa.

- Siellä on myös sellaista erityisosaamista, jota voi sitten hyödyntää asiakkaiden kanssa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa