Museot kaipaavat kaveria

Tiukka budjetti pakottaa Museoviraston hakemaan yhteistyökumppaneita museoiden hoitoon. Varsinais-Suomessa kumppania tarvitsevat Laitilan Arkeologiakeskus Untamala ja Kaarinasta Kuusiston kartano sekä Pukkilan kartanomuseo.

Untamala, Seinäjoki
Pukkilan kartano tunnetaan arvokkaasta ryytimaasta.
Pukkilan kartano tunnetaan arvokkaasta ryytimaasta.YLE / Turku

Museovirastossa valmistuu lokakuussa kiinteistöstrategia, jossa museot on jaettu eri ryhmiin. Ykköseen kuuluvat pysyvät museoviraston hallinnassa, kuten Varsinais-suomesta Askaisten Louhisaari.

Toisen ryhmän museoiden tulevasta hoidosta sen sijaan pyritään löytämään uusia ratkaisuja. Tähän joukkoon kuuluvat Laitilan Arkeologiakeskus Untamala ja Kaarinasta Kuusiston kartano sekä Pukkilan kartanomuseo. Ensi sijaisesti apua etsitään museoiden sijaintikaupungeilta.

Museoviraston pääjohtajan Juhani Kostetin mukaan Pukkilan ja Kuusiston kartanot sekä Untamalan arkeologiakeskus ovat sellaisia kohteita, joiden tulevasta toiminnasta käydään keskusteluja.

Kunnista toivotaan kumppaneita

- Tarkoitus on ensisijaisesti löytää yhteistyökumppaneita kohteiden ylläpitämiseen. Me yritämme hakea sellaista vaihtoehtoa, että alueelta löytyy toimija, joka pystyisi huolehtimaan museokohteen aukipidosta ja vastaamaan rakennusten kunnossapidosta, sanoo Kostet.

Hän kertoo jo sopineensa tapaamisesta Laitilan kaupunginjohtajan kanssa marraskuun alussa.

- Untamalan kohtalo nousee varmasti silloin esille kaupungin kanssa keskusteltaessa. Myös Kaarinan kaupunkiin ollaan etsimässä yhteyttä, jotta päästään neuvottelemaan Kuusiston ja Pukkilan kartanoiden tulevista kuvioista , kertoo Kostet.

Rahapula vaikeuttaa ylläpitoa

Hän toteaa, että suurin syy yhteistyökumppaneiden etsintään on raha.

- Meillä museovirastossa ei ole rahaa kaikkien nykyisten kohteittemme kunnossapitoon. Valtion ensi vuoden budjetista saamme kaksi miljoonaa euroa, ja omistuksessamme on kaikkiaan 90 kiinteistöä ja nelisenstaa rakennusta maan eri puolilla. Eli meidän on pakko ryhmitellä kohteemme eri tärkeysluokkiin ja etsiä osaan yhteistyötahoja, jotka kantavat osan taloudellisesta vastuusta, toteaa Kostet.

Kostetin mukaan pohditaan sekä kohteiden vuokraamista että erilaisia yhteistyösopimuksia.

Kolmen varsinaissuomalaisen museon tulevan mallin ratkaisulla ei Kostetin mukaan ole kiirettä.

- Aloittelemme neuvottelut kuntien kanssa rauhallisesti, ja jos pääsemme myönteiseen tulokseen, niin ensi kesänä ryhdytään keskustelemaan yhteistyöstä kohteiden aukipitämiseksi, sanoo Kostet.

Viime kesänä Pukkilan kartanomuseo ja Kuusiston kartano olivat avoinna, mutta Laitilan arkeologiakeskus Untamala on ollut suljettuna koko vuoden 2010 ajan.

Lähteet: YLE Turku