1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hevonen

Kilparatsastus on kallis uravalinta

Oma hevonen, harrastajaa tukevat vanhemmat, paljon ahkeruutta ja rakkaus ratsastamiseen auttavat junioriratsastajan huipulle. Vaadittavat varat on löydettävä itse, vaikka sponsoreita löytyykin huipputapahtumiin kuten Helsinki Horse Showhin.

Helsinki Horse Shown esteitä pystytetään.

Oman hevosen hankkiminen on ratkaisevaa kilparatsastajan uralle pyrkimiseksi. Suomen ratsastajaliiton nuorten ja junioreiden valmentaja Henrik Ehrnrooth sai oman hevosen 15-vuotiaana.

– Se maksoi silloin noin 30 000 markkaa. Nykyään tuolla rahalla saa ehkä satulan.

Muutoin hintalappua harrastukselle on Ehrnroothin mukaan vaikea määritellä. Harrastus on kuitenkin pitkälti rahoitettava itse.

– Pitää olla erittäin ahkera ja tykätä ratsastamisesta ja hevosista, mutta ahkeruus on tärkeintä, jos huipulle tähtää.

Liian nuorena ei kannata lähteä kilpauralle

Harrastuksena ratsastaminen useimmiten vaatii vanhemmat, jotka vievät ja tuovat. Ehrnroothin mielestä vielä 15-vuotiaanakin on liian varhaista lähteä varsinaiseen kilpailurumbaan.

– Moni on aloittanut ratsastusharrastuksen noin 10-12 vuotiaana poniratsastajana. Siitä sitten hevosen selkään ja siitä voi katsoa, lähteekö kilpailuvietti viemään.

Ehrnroothin mielestä liian nuorena ei pitäisi joutua tekemään liian paljon uhrauksia, jotta löytyisi oikea tasapaino koulunkäynnin ja harrastuksen välillä.

Kovimmalle huipulle yltää Henrik Ehrnroothin mukaan arviolta prosentti harrastajista. Mutta hänen mielestään hyvinkin menestyvä amatööriratsastaja voi olla paljon helpommalla.

– Ammattina kilparatsastus on matkustamista ympäri Eurooppaa viikonloppu toisensa jälkeen. Hevoset kulkee edellä. Se on suunnittelua, managementtia, omanlaisensa sirkus.

Helsinki Horse Showssa suomalaisratsastajilla menestymisen paikka

Torstaina käynnistyneessä Helsinki International Horse Showssa on mukana monta lupaavaa kotimaista kilparatsastajaa. Henrik Ehrnrooth listaa World Cup ratsastajien mukana olevan neljän kärjen Fagerström, Forsten, Kontio ja Numminen.

– Heillä on suuret menestymismahdollisuudet. Onhan esimerkiksi Nina Fagerströmin viime aikainen nousu rankingissa ollut huikea.

Vuoden 2010 Helsinki Horse Show on kaikkien aikojen suurin, siellä nähdään noin 300 ratsastajaa noin 400 hevosen kanssa. Kävijöitä odotetaan loppuviikon aikana 40 000.