1. yle.fi
  2. Uutiset

Viestikyyhkyä ei komenneta kuin koiraa

Viestikyyhky on villi lintu, vaikka kuinka olisi koulutettu lentämään matkojenkin takaa viestin kanssa kotilakkaan. Ja on niissä komeljanttarinkin vikaa, ainakin tammelalaisissa viestikyyhkyissä.

Kotimaan uutiset
Viestikyyhky
YLE / Tiina Kokko
Mies ja viestikyyhky

Viestikyyhkyjen kasvattajat lasketaan Suomessa kymmenissä. Yksi sellainen löytyy Tammelasta, Lounais-Hämeestä.

Kalle Pohjolan innostus viestikyyhkyjen pariin juontaa juurensa miehen sotilasurasta, urasta armeijassa. Koska Pohjola oli viestimiehiä, myös eläinten avulla viestiminen kiinnosti häntä, oli sitten kyse koirista tai kyyhkyistä.

Lintuja lakassa kuutisenkymmentä

Tällä hetkellä Pohjolalla on Tammelassa noin 60 kyyhkyn lakka. Pohjolan linnut ovat kilpalintuja, kuten aika moni Suomessa kasvatettava viestikyyhky. Mutta ovat Pohjolan linnut luoneet toisenlaistakin uraa.

- On nää nyt melkoisia komeljanttareita, näitä on ollut useassa elokuvassa ja mainoksessa. Väittäisin, että melkein kaikki Suomessa tehdyt kyyhkymainokset on mun kyyhkyillä tehty.

- Siinä mielessä viestikyyhky on jännä partneri yhteistoiminnassa, että se on täysin villi lintu. Se vaan elää ihmisen kanssa symbioosissa. Ja sitten sun pitää itse kaikki toiminnat tehdä niiden ehdoilla. Et sinä voi määrätä mitään, et käskeä, et komentaa niin kuin koiraa, Kalle Pohjola kuvaa lintujaan.

Lintuinfluenssaa Pohjola ei pelkää

Taivaalla kyyhkyjen pahin vihollinen on haukka. Lintuinfluenssalla pelotellaan puolestaan ihmisiä.

- En mä siitä lintuinfluenssasta tiedä. Mä olen 67. Mä olen kaks pandemiaa kokenut, enkä mä ole vieläkään kuollu, enkä mä usko, että mä koskaan kuolen lintuinfluenssaan, Pohjola ennustaa.

Pohjolan lakan kyyhkyistä osa on rohkeampia, osa suorastaan herkkiä. Kun kilpalintuja kasvatetaan, kehitetään silloin sekä nopeutta että kestävyyttä.

Kasvattajalla on vielä tavoitteita.

- No, pitäis oppia kasvattamaan hyviä kilpalintuja, taitaa ikä loppua kesken vaan.

Lähteet: YLE Häme / Tiina Kokko

Lue seuraavaksi