1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Karhi, Kokkola

Hyvä henki pitää kylän vireänä

Palveluita ei juuri ole, mutta henki on hyvä. Nuoret perheet tekevät paluuta pieneen kylään, joka sai perustettua poikkeuksellisen nuoren kyläyhdistyksen toimintaa elävöittämään. Iäkkäämmätkin ovat silti toiminnassa vakaasti mukana. Tapahtumat ovat olleet menestyksiä. Karhissa menee siis lujaa.

Karhi, Kokkola
Kuvassa Liisa Lauri ja Nina Karhula Karhin kyläyhdistyksestä
YLE / Raila Paavola

Parinsadan hengen Karhin kylä meren rannassa on kylä, jonka asukkaat sanovat olevansa kotoisin Karhista, eivät Lohtajalta tai Kokkolasta.

- Tiivis, yhteisöllinen ja kuin oma pieni kaupunkinsa, luonnehtivat Liisa Lauri ja Nina Karhula puoli vuotta sitten perustetusta kyläyhdistyksestä.

Kyläyhdistyksen perustaminen viime maaliskuussa sai alkunsa opinnäytetyöstä. Kokouksessa kyläläisiltä kysyttiin, miltä ajatus kuulostaisi. Hallitusta kasattiin samalla istumalla ja iäkkäämmät kyläläiset olivat sitä mieltä, että nyt on nuorten aika vaikuttaa. Niinpä hallituksesta tuli poikkeuksellisen nuori, keski-iältään 27-vuotias.

- Kyläpäivillä erotuimme kyllä, sillä monessa yhdistyksessä hallituksen keski-ikä on pikemminkin 67 kuin 27, nauravat Liisa Lauri ja Nina Karhula. Kyseessä onkin yksi Suomen nuorimmista kyläyhdistyksistä.

Vanhemmat kyläläiset eivät kuitenkaan ole vetäytyneet yhteisestä tekemisestä, vaan antavat apuaan ja tulevat esimerkiksi talkoisiin. Talkoita onkin riittänyt..

Tapahtumat yleisömenestyksiä

Karhissa asukkaissakin on paljon nuoria. Muualla opiskelleet tai muuten asuneet ovat tehneet paluun kylään, ja parhaillaankin kylässä rakennetaan kahta taloa. Palveluja ei kuitenkaan juuri löydy: kynttilöitä, maatalouden palveluja ja hierontaa kyllä saa, mutta kauppaa tai koulua ei löydy. Vaan fiilistä piisaa:

- Meillä on ihana yhteishenki. Kaikki tulevat keskenään toimeen ja hulluja ideoita riittää. Meillä on ihanat hiekkarannat, joilla pelata lento- ja jalkapalloa. On tansseja, pihakirppistä, askartelu- ja käsityöpiiri toimii.

Kävijöitä tilaisuuksissa on riittänyt ensimmäisestä pääsiäiskokosta asti; esimerkiksi tansseissa on käynyt pari sataa ihmistä.

Haaveena on, että toiminta jatkuisi vailla väsähtämistä ja vastuunkantajia löytyisi. Ja lähiaikojen hankkeitakin tipahtelee heti melkoinen joukko:

- Leikkipuisto lapsiperheille, talveksi luistinrataa ja kylälle oma portti, luettelevat Liisa Lauri ja Nina Karhula.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi