1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Lapinjärvelle Suomen ensimmäinen kitaramuseo

Siviilipalveluskeskuksen yhteyteen avautunut Kitarakartano on siviilipalvelusmiesten rakentama ja ylläpitämä. Museossa on esillä noin 80 kitaraa, mutta kokoelmaan kuuluu myös muun muassa rumpuja, haitareita ja sähköurut.

Kuva: YLE

Lapinjärven Kitarakartanon perustaja, siviilipalveluskeskuksen koulutusvastaava Staffan Malmström näppäilee yhtä kokoelmansa ylpeyttä.

– Tämä on Hagström H8 vuodelta 1967, tätä käytti muun muassa Jimi Hendrix ja Jimi Hendrixin basisti, Malmström kertoo.

Maailman ensimmäinen kahdeksankielinen basso ei ole ainoa harvinaisuus siviilipalveluskeskuksen yhteyteen avatussa Kitarakartanossa. Malmström on keräillyt kitaroita jo pitkään. Keräily alkoi, kun Malmström opetti kitaransoittoa.

– Usein kävi niin, että oppilas tuli tunnille vanhan kitaran kanssa, jolla ei pystynyt soittamaan. Tällöin sovin vanhempien kanssa, että ostan uuden Landolan tilalle jos saan pitää vanhan kitaran vaihdossa, Malmström kuvailee kitarankeräilyn alkuvuosia.

Näyttely laajenee seuraavina kuukausina

Kokoelmassa on tällä hetkellä kaikkiaan 80 kitaraa ja lisää on tulossa. Myös menneinä vuosikymmeninä toiminut perinteikäs Sipoon Helena-kitaraverstas siirretään museon yhteyteen kevään aikana.

– Näyttelyn toiseen huoneeseen siirretään osa Helena-verstaan vanhoista työkoneista ja rakennetaan tällainen näyttely, joka kertoo, miten rakennettiin kitaroita Itä-Uudellamaalla 50-, 60-, 70-luvulla.

Verstaan yhteyteen on tarkoitus rakentaa myös korjausverstas, jotta Lapinjärvellä voitaisiin myös korjata soittimia. Korjaus- ja näyttelytoiminnan lisäksi kitaramuseo toimii opetustehtävissä, Malmström kertoo.

– Täällä vierailee meidän omia sivariryhmiä ja sitten tietysti paikalliset lastentarhat ja koulut voivat käydä täällä. Tarkoitus on järjestää myös erilaisia musiikki- ja kulttuuritapahtumia kitaranäyttelyn yhteyteen.

Kitarakartano toimii toistaiseksi tilausmuseona. Soittimia pääse katsomaan ottamalla yhteyttä Lapinjärven sivarikeskukseen. Kitarakartanon viralliset avajaiset ovat keväällä 2011 jolloin Helena-kitaraverstaan kokoelma on saatu siirrettyä paikalle.