Bolidenin tulos koheni

Sinkin hinnan nousu 15 prosentilla kasvatti Boliden-konsernin tulosta. Kokkolasa sinkkiä tuotettiin saman verran kuin vuotta aiemmin.

sinkki
Kuvassa on Bolidenin varastosta trukkia ajava mies ja isoja sinkkiharkkoja.
Sinkkiyhtiö Boliden Kokkolassa harkitaan edelleen, miten tuotannosta syntyvät rikkihapot jatkossa käsitellään.YLE / Aki Kopsala

Boliden Kokkolan sinkkitehtaan tuotanto oli vuoden kolmannella neljänneksellä lähes 75.000 tonnia. Määrä oli suunnitelmien mukainen ja sama kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Koko Boliden-konsernin kolmen kuukauden voitto ennen veroja kasvoi osavuosikatsauksen mukaan lähes 144 miljoonaan euroon, viime vuoden vastaavasta ajasta voitto kasvoi lähes 53 miljoonalla eurolla.

Konsernin liikevaihto kasvoi runsaan kolmanneksen viime vuoden vastaavasta ajasta.Tärkein syy liikevaihdon kasvuun oli metallien hintojen nousu. Sinkin keskihinta kasvoi noin 15 prosenttia vuoden aikana ja oli Lontoon metallipörssissä 2013 dollaria tonnilta.

Boliden on yksi Euroopan suurimmista kaivos- ja sulattoyhtiöistä. Konsernilla on tuotantolaitoksia Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Irlannissa. Yhtiön päätuotteita ovat sinkki ja kupari.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa