Taitoluistelun lumo on katsojan silmissä

Mistä taitoluistelun lumo oikein tulee? Siitä keskusteltiin Aamu-tv:n sohvalla torstaiaamuna. Vieraina aiheesta juuri kirjan kirjoittaneet Leena Lehtolainen ja Kaisa Viitanen.

Aamu-tv
Leena Lehtolainen (vas.) ja Kaisa Viitanen
Mistä taitoluistelun lumo oikein tulee? Siitä keskusteltiin Aamu-tv:n sohvalla torstaiaamuna. Vieraina aiheesta juuri kirjan kirjoittaneet Leena Lehtolainen ja Kaisa Viitanen.

Vaatii rohkeutta kirjoittaa kirjaa taitoluistelusta. Laji on täynnä vaikeita teknisiä yksityiskohtia ja tarkkoja asiantuntijoita. Muun muassa Maria Kallio -kirjoistaan tunnettu kirjailija Leena Lehtolainen ja toimittaja Kaisa Viitanen ovat kuitenkin uskaltaneet tehdä sen, katsomosta käsin.

- Halusimme näyttää ettei taitoluistelu ole niin tiukkapipoinen tuomarilaji. Se on leikkimielinen ja hauska laji jota voi katsoa muullakin tavalla kuin tuomarin silmin, kertoo Viitanen.

Taitoluistelijat lumon luojina

Molempien mielestä taitoluistelun lumo tulee esittäjiltä itseltään. Esimerkkinä he mainitsevat sveitsiläisen Stephane Lambielin, joka tunnetaan armottomana piruettitaiturina ja sporttisen Kiira Korven. Parivaljakkoa Rahkamo—Kokko he puolestaan muistelevat jäätanssin uudistajina:

- Susanna ja Petri uskalsivat rikkoa perinteisiä ajatuksia siitä, miltä jäätanssin tulee näyttää. He toivat myös aina oman persoonansa jäälle, mikä on suuren jäätanssiparin ominaisuus. Jäätanssissa ei puhuta vain kahdesta hahmosta, vaan kahdesta suuresta persoonasta, Viitanen tietää.

Piruetteja ja päässälaskua

Vaakapiruetti, kamelipiruetti, istumapiruetti... Taitoluistelussa teknisiä termejä on niin monia, että päässä pyörii. Kirjan tekijät pääsivät tekniikkaan sisälle pelkästään luistelusuorituksia katselemalla:

- Esimerkiksi suurin osa hypyistä on pienen harjoittelun jälkeen melko helppo erottaa toisistaan, paljastaa Lehtolainen.

Taitoluistelukilpailun seuraaminen käy Lehtolaisen kokemuksen mukaan myös matematiikan treenistä:

- On aika hyvää päässälaskuharjoitusta kun yrittää kilpailuissa laskea pisteitä. Uuden pistejärjestelmän ansiosta kilpailuista on tullut paljon jännittävämpiä.

No mikä sitten saa katsomon kohahtamaan?

- Kun joku tulee niin sanotusti puskan takaa eli tekee yhtäkkiä jonkun upean elementin. Sitä me odotamme, Viitanen kertoo.

Lähteet: YLE Uutiset