Ruusus-kirjan kustantaja valittaa ihmisoikeustuomioistuimeen

Pääministerin morsian -kirjan kustantaja Kari Ojala valittaa sakkotuomiostaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Myös kirjan kirjoittaja Susan Ruusunen valittaa sakkotuomiostaan.

Kotimaa
Kuvituskuva: Pääministerin morsian -kirja ja oikeuden nuija
YLE Uutiset Grafiikka

Korkein oikeus piti kesäkuussa päätöksellään ennallaan hovioikeuden tuomion silloisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk.) yksityiselämää loukkaavien tietojen levittämisestä. KKO perusteli päätöstä sillä, että kirjassa oli julkaistu Vanhasen sukupuolielämään ja intimiteettiin liittyviä tietoja. Oikeus totesi, että johtavankaan poliitikon yksityiselämä ei saa jäädä suojaa vaille.

Kustantaja Kari Ojala valittaa tuomiosta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

- Mielestämme kyseessä on selkeä sananvapauden ja kustantajan julkaisuvapauden loukkaus. Mitä olemme ihmisoikeustuomioistuimen päätöksiä ja ennakkotapauksia seuranneet, niin sananvapaus tuntuu olevan yhä kunniassa, kustantaja Kari Ojala sanoo.

Ruusunen sai 20 päiväsakkoa, ja Ojala joutui 60 päiväsakon lisäksi korvaamaan Vanhaselle 1 000 euroa henkisistä kärsimyksistä.

Pääministerin morsian on vuonna 2007 julkaistu paljastuskirja Ruususen ja Vanhasen muutaman vuoden takaisesta parisuhteesta.

Lähteet: YLE Uutiset