Nykypäivän sankarit löytyvät usein fiktiosta

Suomalaisen sankarikäsityksen muuttumisesta on ilmestynyt tutkimus. Tuoreen artikkelikokoelman mukaan sankarit löytyvät nykyään muun muassa fiktiosta, eikä sotasankaruuskaan enää kuulu vain sodissa taistelleille veteraaneille.

kulttuuri
Juha Mieto hiihtää Lahden MM-hiihtojen esikisoissa 1977 miesten 15 kilometrin matkaa.Kalle Kultala

Sankaruus on tunneasia, korostavat tutkijat. Yhteiskunnan ja yksilöiden arvojen muuttuessa myös sankaruuskäsitys vaihtuu. Esimerkiksi sotasankaruutta on Suomessa ryhdytty korostamaan vasta 1990-luvulla Neuvostoliiton hajoamisen ja lamavuosien myötä. Varhaisimmat suomalaisuuden sankarit olivat kaikki rauhan miehiä, Runebergin ja Topeliuksen kaltaisia oppineita valistajia.

Tänä päivänä sota mielletään erottamattomaksi osaksi suomalaisuutta. Tutkija Ilona Kemppaisen mukaan sotasankaruuden ajateltiin aiemmin koskevan vain rintamalla olleita miehiä. 1990-luvulta lähtien myös naisten ja lasten kokemuksia on ryhdytty pitämään tärkeinä. Tästä käyvät esimerkeiksi lottien kunnianpalautus ja sotaorpojen järjestäytyminen.

- Sankaruus on jakautunut laajemmalle kuin aikaisemmin. Militarismin ohelle arvostetaan entistä useamman ihmisryhmän kokemuksia.

Arjen sankareiden arvostus on kasvanut

Kemppaisen mukaan nykyään nostetaan esille myös sankaruuden yksityinen taso. Sotasankareiden ohella suomalaiset arvostavat myös niin kutsuttuja arjen sankareita. Heidän joukkoonsa kuuluvat esimerkiksi raskaissa oloissa sinnitelleet vanhemmat, jotka ovat selvinneet sotavuosista, puurtaneet töissä ja kouluttaneet lapsensa.

Arkipäivän sankareita luo nykyään myös media, joka tarvitsee selviytymistarinoita lööppeihinsä. Suuren yleisön suhde mediasankareihin on kuitenkin hyvin kriittinen. Sankarilta vaaditaan syvyyttä ja esikuvallisuutta. Toisaalta tämän päivän ilmiöihin kuuluu myös se, että aikuisetkin löytävät sankarinsa kirjallisuuden ja elokuvien fiktiivisistä maailmoista.

- Voisi kysyä, kuinka todenpohjaisia ovat historiallisista henkilöistä luodut kuvat. Faktan ja fiktion välinen raja on joskus häilyvä, Kemppainen sanoo.

Sankarit eivät ole enää kansallisesti yhteisiä

Sankari voi myös aiheuttaa pettymyksen. Urheilusankaruus on joutunut kriisiin doping-skandaalien ja veroja ulkomaille pakenevien urheilumiljonäärien myötä.

Nykyhetken kriitikot väittävät useasti, että sankaruus on katoamassa. Se ei Kemppaisen mukaan pidä paikkaansa: sankaruus ei ole katoamassa, mutta sen sijaan tietynlaiset sankaruuden muodot ovat väistymässä.

- Sankarit eivät ole enää kansallisesti yhteisiä. Esimerkiksi internetissä muodostuu pieniä yhteisöjä, joilla on omat sankarinsa, Kemppainen sanoo.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Sarianna Kankkunen