Uusi kaivoslaki huolettaa kaivosyhtiöitä - Pekkarinen toppuuttelee

Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut työ- ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) pitää kaivosteollisuuden huolta uuden kaivoslain vaikutuksista turhina. Sotkamossa toimivan Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä arvostelee maksujen kallistumista ja lupabyrokratian paisumista.

talous

Elinkeinoministerin mukaan huoleen ei ole minkäänlaista aihetta.

- No ei mielestäni todellakaan ole aiheellinen huoli. Kyllä jo nyt käytännössä sovelletaan sekä valtausten yhteydessä, että lupaprosessien käsittelyssä niitä menettelyjä, jotka nyt sitten tulevat kirjoitetuksi uuteen lakiin. En, en todellakaan yhdy siihen näkemykseen, Mauri Pekkarinen totesi YLEn Aamu-tv:n haastattelussa.

Pekkarisen mukaan eniten muuttuu valtauksista maanomistajille maksettavien korvausten määrä.

- Mutta nämä korvaukset, joihin huomasin Perän viitanneen, niin eivät ne totisesti tulevaisuudessakaan kovin suuren suuria ole, Pekkarinen huomauttaa."

Ylen A Plus-ohjelmassa haastateltu Talvivaaran toimitusjohtaja ja suurin omistaja Pekka Perä sanoo, että laki vaikeuttaa malminetsintää.

- Tässä oikeudessa etsiä malmia ja hyväksikäyttää malmia on sellaisia selviä puutteita jotka teollisuus näkee alaa haittaavaksi, Ensinnäkin tämä lisää olennaisesti byrokratiaa, Perä lausuu.

Lain myötä erilaisten kuulemisten määrä lisääntyy ja valtausmaksut kallistuvat sitä enemmän mitä pitempään valtaus kestää.

Tällä lainsäätäjät haluavat jouduttaa kaivoksen perustamista. Todellisuus voi olla toista mieltä, sanoo Pekka Perä

- Käytännössä hankkeitten rahoittaminen menee erittäin vaikeaksi, Perä totea.

Uusi kaivoslaki ottaa nykyistä 45 vuotta vanhaa lakia paremmin huomioon maanomistajien edut sekä ympäristön. Myös kuntien päätösvalta kasvaa. Kunta voi esimerkiksi estää uraanikaivoksen perustamisen. Uuden kaivoslain on määrä tulla voimaan ensi vuoden puolivälissä.

Lähteet: YLE Uutiset