Myanmar muutti julkikuvaansa ennen vaalejaan

Kaakkois-Aasian sotilasdiktatuuri Myanmar on tehnyt kasvojenkohotuksen. Maa vaihtoi lippua, kansallislaulua ja virallista nimeäänkin yllättäen kaksi viikkoa ennen parlamenttivaaleja, joita se pitää siirtymisenä demokratiaan, mutta oppositio petoksena.

Ulkomaat
Myanmarin keltaviherpunainen vaakaraitalippu. Valkoinen tähti keskellä.
YLE

Myanmarin uusi lippu muistuttaa nyt erehdyttävästi Liettuan lippua. Siinä on keltainen, vihreä ja punainen vaakasuora kenttä, ja keskellä valkoinen viisisakarainen tähti.

Uudesta lipusta tiedotettiin televisiossa vain minuutteja ennen kuin viralliset lippuseremoniat pidettiin. Sitä ei edes ehditty saada kaikkiiin virallisiiin paikkoihin. Uusien lippujen myötä tuli määräys polttaa vanha lippu heti. Myös valtion virallinen vaakuna vaihdettiin uuteen.

Myanmarin, entisen Burman, virallinen nimi oli tähän päivään saakka Myanmarin unioni, nyt se on Myanmarin tasavallan unioni.

Vuonna 1962 vallan kaapanneet sotilaat muuttivat maan nimen Burmasta Myanmariksi 1989, vuosi sen jälkeen kun laajat vastalausemielenosoitukset sotilashallintoa vastaan oli murskattu.

Vaalit ovat demokratiaa tai petosta

Nimenmuutos johtunee marraskuun alussa pidettävistä parlamenttivaaleista, joita hallitseva sotilasjuntta pitää siirtymänä demoratiaan. Opposition, monien ulkomaiden ja YK:n mielestä tulevat vaalit ovat petos. Ne ovat ensimmäiset 20 vuoteen.

Edelliset vaalit voitti demokratiaa vaatinut oppositiopuolue, jota johti Aung Sang Suu Kyi, Nobelin rauhanpalkinnolla palkittu poliitikko. Sotilasjuntta mitätöi vaalin tuloksen.

Suu Kyi on viettänyt kuluneesta 21 vuodesta 15 vankina tai kotiarestissa. Suu Kyin puolue on muodollisesti lakkautettu, koska se ilmoitti, ettei se osallistu 7. marraskuuta pidettäviin vaaleihin. Se kun ei usko Myanmarin suureen demokratiaharppaukseen.

Lähteet: Reuters, AP, YLE Uutiset