1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elimensiirto

Uuden lain uskotaan helpottavan elinsiirtoja

Uuden lain mukaan ihmisiltä ei enää tarvita erillistä lupaa siitä, saako heidän elimiään käyttää elinsiirrossa yllättävän kuolemantapauksen sattuessa. Lain vaikutus ei vielä näy elinsiirtojonon lyhenemisenä.

Potilaalle siirrettävää maksaa tuodaan sairaalan leikkaussaliin. Kuva: YLE

Elokuussa muuttuneen elinluovutuslain uskotaan helpottavan elinsiirtoa odottavien tilannetta. Vaikka elinsiirtoa tarvitsevien potilaiden jonot eivät ainakaan vielä ole lyhentyneet, helpottaa uusi käytäntö kuitenkin siirtoja tekevien lääkärien työtä.

Uusi laki helpottaa vainajan omaisten päätöksentekoa luovutustilanteissa, kertoo Etelä-Karjalan keskussairaalan teho-osaston nukutuslääkäri Seppo Hovilehto.

- Kyllä se helpottaa ehkä keskustelunavausta omaisten kanssa. Lisäksi on potilaita keillä ei ole omaisia ja tällaisissa tilanetissa tämä voisi olla merkittäväkin tämä lainmuutos, Hovilehto sanoo.

Elinsiirtoa odottavia on yli 300

Elinsiirtoa odottavia potilaita on Suomessa reilut 300. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan 5-10 prosenttia heistä kuolee jonoon. Valtaosa elinsiirtoa odottavista tarvitsee munuaisen.

Elinsiirtoa odottavan elämä ei ole helppoa, eikä asiaa voi unohtaa hetkeksikään, kertoo kolme vuotta munuaistensiirtoa odottanut Irja Lehikoinen.

-Ruokavalio on tarkkaa, pitää muistaa noudattaa ennen kaikkea suolarajoitusta. Väsymystä on paljon ja sitä joutuu huolehtimaan itsestään.

Elinsiirtopotilaiden odotusaika ei ole etukäteen arvioitavissa, sillä elimen sopivuus potilaalle ei ole itsestäänselvyys.

- Minä odotan vielä, koska sopivaa ei ilmeisesti ole kohdalle sattunut. Monet joutuvat odottamaan vuosia ja toisia taas onnistaa niin, että saavat sopivan siirtoelimen heti listalle päästyään. Jotkut ei ennätä saada siirtoa koskaan, Lehikoinen sanoo.