Hyppää sisältöön

Velomobiili ei säitä säikähdä

Etenkin syyskeleillä pyöräilijän pahimmat riesat ovat vastatuuli ja sade, ja usein niistä saa nauttia jopa yhtäaikaa. Onneksi on keksitty velomobiili.

Kuva: YLE / Antti Haavisto

Velomobiili on mainion näköinen katettu pyörä, joka näyttää pyörillä varustetulta avaruusalukselta. Munamainen ja matala aerodynaaminen rakenne yhdessä tuulensuojan kanssa tekee siitä mainion menopelin varsinkin sateella.

Nojapyörä on jo yli sata vuotta vanha keksintö. Laite on varsin ergonominen ja tavallista pystypyörää huomattavasti turvallisempi kulkupeli.

Laihialaisen Olavi Vähämäen mukaan suipon sukkulan näköinen pyörä herättää yleensä hilpeyttä ja huomiota. Tänäänkin joku saattoi hieraista silmiään nähdessään keltaisen sukkulan matkalla Laihialta kohti Vaasaa. Vähämäki käyttääkin velomobiiliaan yleensä työmatkoihin.

Ajokkinsa Vähämäki sai 50-vuotispäivänsä kunniaksi. Paitsi vaimon luvan, ostoon tarvittiin myös 5 000 euroa kahisevaa.

Vauhti ei ole tärkeintä

Velomobiileja on paljon Hollannissa ja Saksassa. Suomessa 35-kiloiseen katettuun pyörään ei sitä vastoin kovin usein törmää. Vaasasta löytyy kyllä laihialaiselle pyörälle yksi kaveri.

Olavi Vähämäki liikkuu pyörällään yleensä nautiskellen. Kahdenkymmenen, kahdenkymmenenviiden kilometrin tuntivauhti riittää. Mukaan kyytiin mahtuu myös radioamatöörivälineistö.

Vähämäki pahoittelee, että syksyllä pyörä on pakko siirtää talviteloille, sillä ikkuna jäätyy.