Museot houkuttelevat uusia asiakkaita

Museot houkuttelevat uusia kävijöitä tarjoamalla paikan päällä yhä useammin toiminnallista ohjelmaa. Lasten ja nuorten työpajat ovat jo tuttuja myös Tampereella toimivalla Työväenmuseo Werstaalla, mutta tekemistä halutaan tarjota entistä enemmän myös aikuisille.

museot
Työpaja museokeskus Werstaalla
Kuva: YLE / Jan Hynnä

Museoiden hiljaiselo on päättymässä, ja osallisuus ottaa jalansijaa myös näissä niin hiljaisiksi opituissa paikoissa. Se on yksi lähtökohta myös Tampereen Työväenmuseo Werstaan tavoitteessa aktivoida ihmisiä museoihin.

- Museot ovat olleet paikkoja, joissa on esineitä vitriineissä, mihinkään ei saa koskea, ja pitää käyttäytyä rauhallisesti. Mutta kyllähän museot kestävät sen, että ihmiset tekevät omia reittejään ja vastustavat valmista kulkusuuntaa, sanoo projektisuunnittelija Ulla Rohunen Työväenmuseo Werstaasta.

Museokäytöksen merkittävä omatoiminen muuttaminen ei kuitenkaan ole helppoa sen enempää kuin suositeltavaakaan, eikä varsinkaan sen toteutusta voi jättää kävijän arviointikyvyn varaan.

- Vaikka höyrykone onkin aika kestävää tekoa, sitäkään ei voi kosketella ja hivellä, vaikka se onkin kaunis ja kiehtova. Tietyllä tavalla siihen metallin tuntuun pääsee tässä työpajan kautta, Ulla Rohunen sanoo.

Mielikuvat vahvemmiksi

Työväenmuseo Werstaassa vasarat paukkuvat, kun ryhmä lapsia ja aikuisia valmistelee valumuottia oman avaimenperän valamista varten.

Lapset ja koululaiset ovat toki saaneet maistaa jo aiemminkin työpajoissa tekemistä, mutta jatkossa on tavoitteena houkutella mukaan entistä vahvemmin myös aikuisia, Ulla Rohunen kertoo.

- Jos käy katsomassa jotain asiaa, niin se saattaa aika helposti häipyä mielestä - jatketaan vaan seuraavaan juttuun. Mutta jos saa fyysisen kokemuksen, jonkun materiaalin tunnun, se voimistaa muistikuvia.

Jokainen löytäköön oman museonsa

Työpajassa puuhaileva tamperelainen Tommy Westlin pitää ideaa hyvänä.

- Omasta mielestäni on hyvä, että tulee myös tällaista syventävää toimintaa, joka valaisee museota ja auttaa ehkä omaa ymmärrystä.

Työväenmuseo Westas on jakanut nelisen tuhatta vapaalippua, muta vain muutama kymmen on käytetty. Museolla toivotaan ihmisten löytävän heille suunnatun tarjonnan ja hyödyntämään sitä haluamallaan tavalla.

- Museoon voi mennä oppimaan jostain asiasta, oleilemaan, tapaamaan ystäviä. Tai johonkin työpajaan kokeilemaan eri tekniikoita, tai tuottamaan itse jotain, sanoo projektisuunnittelija Ulla Rohunen Työväenmuseo Werstaasta.

Lähteet: YLE Tampere / Anne Savin