Roina on kotien sinilevää

Etelä-Karjalan Radion väki päästi luurangot kaapista ja toi roinansa julkisuuteen. Lähes joka taloudesta löytyy roinakori tai muu kuppi, jonne kerätään tavaroita, jotka eivät kuulu mihinkään. Miten roinasta pääsee eroon?

hyödykkeet
Roina
Anne raaski luopua ainoastaan yksittäisistä helmistä.YLE Etelä-Karjala

Roinakupit pesiytyvät lähes joka kotiin. Yleisimmin niitä tapaa keittiössä tai eteisessä. Roinakorin alkuperäinen tarkoitus on voinut olla hyvin viaton, kuten avaimien säilytyspaikka. Ajan kuluessa kuppiin eksyy muutakin tavaraa, kuten vanhoja pattereita ja ulkomailta tuotuja kolikoita.

Yhteistä roinakoreille on se, että ne sisältävät tavaroita, joille ei kodista löydy omaa säilytyspaikkaa. Osa tavaroista voi olla hyödyttömiäkin, mutta niistä ei raaskita luopua.

Etelä-Karjalan Radion toimittajat toivat roinankeräys astiansa studioon ja ne pengottiin läpi. Yhteisiä nimittäjiä löytyi paljon. Lähes joka korista löytyi nappeja, klemmareita, heijastimia, latureita, karkkeja, koruja ja vanhoja postikortteja.

Kaikelle on oma paikkansa

Kuuntelija Mika otti osaa roinakeskusteluun. Hänen mukaansa kaikelle on oma paikkansa.

- Esimerkiksi varanapit säilytetään meillä siellä, missä muutkin ompelutarvikkeet.

Mika neuvoo inventoimaan roinalaatikot ja varastot kerran vuodessa. Arvokkaat ja tarpeelliset tavarat säilytetään ja muu viedään kierrätykseen tai heitetään roskiin. Mikan mukaan niin miehet, kuin naisetkin keräävät roinaa.

- Olen nähnyt sellaisia ukkojakin, jotka keräävät talteen kaikenlaista turhaa tavaraa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala