Huoneteatteri nostaa homekodit näyttämölle

Homeen takia sairastuminen on Suomessa yhtä tavallista kuin kaupassakäynti, toteaa rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämö. Jyväskylässä Huoneteatteri on tarttunut homeloukussa elävien arkeen ja taivuttanut aiheesta tragikomedian.

kosteusvauriot
YLE Keski-Suomi / Anssi Nikkilä

Home sweet home on Mika Terävän ja hänen puolisonsa Raija Saukon kirjoittama tragikomedia siitä, millaisia piirteitä elämä saa, kun home sairastuttaa. Näytelmä saa kantaesityksenä Huoneteatteissa tänään.

Terävä on myös ohjannut esityksen ja hän kertoo, että homeloukku on tullut tutuksi omassa elämässä puolison homeallergiaan sairastumisen myötä. Näytelmässä on hyödynnetty omakohtaisia kokemuksia, mutta kaikki esityksen henkilöt ja tapahtumat ovat keksittyjä.

- Home sweet home -näytelmän keskiössä oleva perhe on lähes yks yhteen samanlaisessa tilanteessa kuin meidän perhe on oikeassa elämässä, mutta nämä perheenjäsenet on tottakai erilaisia kuin me olemme. Kyllä tässä on selkeästi kuitenkin fiktiosta ja teatteritaiteesta kysymys eli ei ole itsetutkiskelu-terapia-draamaa tarkoitus tehdä, eikä ole kyllä syntynytkään, toteaa Terävä.

Home-teeman tuominen näyttämölle mietitytti aluksi Terävää.

- Alunperin epäilin, että voiko sairauskertomus olla pikkujouluaikana sopiva aihe, mutta olen hämmästynyt, miten nopeasti esityksiä on jo nyt varattu loppuun. Aihe on ilmeisesti surullisen ajankohtainen. Tarkoitus tässä on sekä naurattaa että liikuttaa yleisöä.

Terävän mukaan näytelmässä komiikka syntyy lähinnä ulkopuolisten ihmisten näkökulmista.

- Esimerkiksi minulla ja perheen lapsilla on työssäkäynti vaatteita ja kun tulen kotiin laitan ne ulkona olevaan peltikaappiin ja sitten suihkun kautta menen sisälle. Naapureista voi tietysti näyttää koomiselta, että joku puolialasti pukeutuu pakkasessa. Ihmisten ajattelemattomat kommentit voivat olla myös satuttavia perheissä, joissa eletään homeloukussa, kuvailee Terävä.

Homeallergisen perheessä on totuttava siihen, että kaikkea haistellaan ja voi olla, ettei kirjaston kirjojakaan voi kantaa kotiin, koska niissä saattaa pesiä oireita aiheuttavia homeitiöitä.

Vihaa ja venymistä

Vakava homeallergia ulottaa lonkeronsa niin terveyteen, toimeentuloon kuin sosiaaliseen elämäänkin.

Oman kodin tai työpaikan homeongelmat voivat johtaa jopa siihen, että homeelle herkistyneen ja hänen perheensä pitää luopua isosta osasta kotona olevaa omaisuutta ja edessä voi olla niin kodin kuin työpaikankin vaihto. Homeloukussa eläville tunteiden vuoristorata on tuttu.

- Luopuminen aiheuttaa kaikille surua ja ärtymystä ja siinä pitää sitten vaan sopeutua. Lasten joustavuus on kyllä joskus hämmästyttävää, kun itse ei aina jaksa suhtautua asioihin ymmärtäväisesti, niin esimerkiksi 7-vuotias voi tehdä läksyjä kaikessa rauhassa parvekkeella, kertoo Terävä.

Vähättelyyn ei pitäisi enää olla varaa

Vakavaan homeallergiaan sairastuneet saavat usein osakseen vähättelyä ja heitä saatetaan epäillä jopa työhaluttomiksi.

- Vähättelyyn ei kyllä pitäisi enää kauaa olla varaa. Jyväskylässäkin homekorjauksiin on laitettu miljoonia. Se alkaa olla niin älyttömän kallista, että siihen on pakko alkaa suhtautua vakavasti. Ja se on tietysti tässä ajassa kauhean surullista, että vasta kun on taloudellisesti tiukkaa, niin vasta sitten aletaan toimia, sanoo Terävä.

Asumisterveyden asiantuntija vaatii lakimuutoksia

Asumisterveysliitto AsTe ry:n asumisterveysasiantuntija Hannele Rämö kertoo, että homeen aiheuttamat sairastumiset joko kotona tai työpaikalla ovat Suomessa jo yhtä tavallisia kuin kaupassakäynti.

- Meille tulee todella usein tietoa kohteista, joissa maihinnousukengillä voi pötkiä ulos talosta, seinät on niin lahot, kuvailee Rämö.

Rämö vaatiikin, että homeongelmiin tartuttaisiin myös lainsäädännön keinoin.

- Asuntokaupan kuntotarkastustoimintaan pitäisi esimerkiksi saada lainsäädännölliset kriteerit. Kosteus- ja homevauriorakennuksia voi nykyään tarkastaa kuka tahansa. Meillä ei ole olemassa myöskään järjestelmää, joka tukee ostajaa tai myyjää näissä vakavissa ja hankalissa tilanteissa, toteaa Rämö.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Heli Kaski