1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. villisika

Villisialla on tulinen luonne

On vaan katsottava tulisesti silmiin, eikä saa antaa kaikessa periksi, sanoo rantasalmelainen villisiankasvattaja Tarmo Makkonen. Makkosella on kokemusta villisikojen kasvatuksesta viidentoista vuoden verran.

villisika
Villisian porsaita.
YLE / Paavo Koponen

Aikuinen villisika on iso ja voimakas eläin. Ei se luonnon villiys tarhassa häviä, kertoo Makkonen. Samalla hän muistelee kaiholla 300-kiloista Hiski-karjua, joka piti lopettaa vuosi sitten. Hiski tuli mielellään isäntänsä rapsuteltavaksi ja taputeltavaksi.

Varansa on kuitenkin pidettävä ja jätettävä selusta vapaaksi, että pääsee perääntymään tilanteen vaatiessa. Juovikkaat pikkuporsaat ovat puolestaan vilkkaita ja uteliaita.

Muuten villisika on helppo kotieläin. Ruokaa tuodaan kahdesti päivässä. Muuten eläimet huolehtivat itsestään. Villisika on tavallista sikaa siistimpi ja tarpeetkin tehdään vain tiettyyn paikkaan. Kesähelteillä villisiat rypevät savikoissa, mutta muulloin ne pitävät itsensä puhtaina.

Luonne on kuitenkin tulinen ja lauma pitää keskuudessaan kurin ja järjestyksen. Pitää tarkkailla, ettei tule vahinkoja, Makkonen myöntää.

Vieraitakaan ihmisiä Makkosten siat eivät säiky. Tila Rantasalmen Tervajoella on myös matkailukohde. Siellä on käynyt tuhansia vieraita. Villisika kelpaa myös ruokapöytiin ja joulun lähestyessä puhelin soi taajaan. Säilykkeitä Makkosten tilalta lähtee kauppaliikkeisiinkin, mutta muuten asiakkaat saavat lihan suoraan tilalta. Kysyntä on jo kasvanut paljon tuotantoa suuremmaksi.

Lähteet: YLE Etelä-Savo

Lue seuraavaksi