Muusista on moneksi

Perinteinen perunasose on hyvä lisäke moneen eri ruokaan. Höystämällä muusin yrteillä tai pestolla ja jättämällä sähkövatkaimen laatikkoon tuttu muusi muuntuu aivan uudeksi. Etelä-Karjalan Radiossa muussin valmistaminen ei sujunut kuin Strömsössä.

Kekkerimuussin valmistaminen vaatii Anne Laineen mukaan "habaa" ja keskittymistä.
Kuuntele miten ravistusmuussi valmistui Etelä-Karjalan Radiossa.
Perinteisen perunamuussin valmistus onnistuu myös tavallisista ruokaperunoista. Kuva: YLE Etelä-Karjala

Perinteinen perunamuusi syntyy melko vaivattomasti ja nopeasti. Pienillä muutoksilla siihen saa kuitenkin helposti myös vaihtelua.

Yksi vaihtoehto on maustaa valmistettu perunasose vihreällä pestolla. Tällöin kuoritut ja pilkotut perunat keitetään ja soseuttamisvaiheessa sekaan lisätään oman maun mukaan pestoa.

Ravistusmuusi vaatii habaa

Etelä-Karjalan Radion koekeittiössä kokeiltiin muusin valmistamista ilman sähkövatkaimen käyttöä. Tällöin perunoiden pitää olla jauhoisia, koska keittämisen jälkeen ne ravistetaan kattilassa. Koekeittiössä valmistus ei kuitenkaan sujunut kuten Strömsö-ohjelmassa. Anne Laineen ravistaessa kattilaa lähti kansi tangetin suuntaan ja perunat kohti lattiaa.

Muikkuja ei tarvitse välttämättä paistaa

Etelä-Karjalan Radiossa perunamuusin kanssa syötiin muikkuja, mutta ei tällä kertaa paistettuina. Maarit Salivaaran muikkuohjeessa muikut haudutetaan voissa ja sipulisilpussa kokonaisina. Näin muikut muistuttavatkin perinteistä rantakalaa.