1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Unkari

Lappilaisilta pyydetään apua Unkariin

Lappilaisilta pyydetään apua myrkkylieteonnettomuusalueelle Unkariin. Alumiinitehtaan jäteallas murtui lokakuun alussa Kolontarin kylässä Veszpremin maakunnassa, joka on Lapin ystävyysmaakunta.

Unkarilainen palomies katselee myrkkylieteallasta 10. lokakuuta. Kuva: EPA / Lajos Nagy

Alueen väestöä on sijoitettu leireille ja maastoon kuivunut jäte aiheuttaa edelleen vaaraa lähialueiden ihmisille, joista noin 8 000 on lapsia.

Veszpremin maakunnan puheenjohtaja Jeno Lasztovicza pyytää Lapin maakuntajohtajalta Esko Lotvoselta apua, joka voi olla rakennustarvikkeita, kotitaloustarvikkeita tai rahallista apua.

Katastrofissa kuoli yhdeksän ihmistä ja sairaalahoidossa on yhä 50 ihmistä.

Joulupukki veisi lahjoja

Esko Lotvonen kertoo Lapin liiton aloitelleen jo keräysyhteistyötä Rovaniemen ja Sodankylän Unkari-ystävyysseurojen sekä Rovaniemen kaupungin kanssa.

- Tavoitteena on, että keräystä tehdään jo marraskuun aikana.

Lapin liitto ja Rovaniemen kaupunki ovat jo aiemmin päättäneet lähettää joulupukin Unkariin joulukuun alussa. Myös tässä on Lotvosen mukaan avustusmahdollisuus keräyksen avulla.

- Joulupukki voisi ilahduttaa lapsia pienillä paketeilla, Lotvonen suunnittelee.

Lotvonen kertoo soittaneensa Suomen Punaiseen Ristiin kysyäkseen, miten se on tähän mennessä avustanut Unkarin katastrofialueella. Hän ei ole kuitenkaan saanut vielä vastausta.

Yksi avustusidea on myös Unkarissa toimivien suomalaisyritysten pyytäminen mukaan talkoisiin.