1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruokapiiri pyörii luomun ja hyvän maun puolesta

Kouvolan seudulla toimiva ruokapiiri tilaa säännöllisesti ruokaa luomutukuista ja maatiloilta. Ruokapiiriläiset syövät eettisesti ja säästävät rahaa.

terveys
Kourallinen maasta nostettuja perunoita on viljelijän käsissä.
YLE / Kirsi Partanen

Ruokapiiritoiminta alkoi Kouvolan seudulla 1990-luvun lopulla. Eri puolilla Suomea ruokapiirejä toimii useita kymmeniä. Pohjois-Kymen luonnon pyörittämä luonnonmukaisen ruoan kimppatilaus houkutteli Hanna Majanderin mukaan heti alkumetreillä.

- Tulin samoihin aikoihin mukaan sekä luontoyhdistyksen että ruokapiirin toimintaan yli vuosikymmen sitten. Talkoovoimin pyöritettävä ruokapiiri on hyvä tapa olla mukana luonnonsuojelutoiminnassa.

Piiriin kuuluvat parikymmentä taloutta saavat ruokaa suoraan tilalta. Toiminnan perustana ovat luomutukut, joista tilataan tavaraa.

- Tukuista tulee pääasiassa kuivatuotteita. Lisäksi meillä on liuta erilaisia viljelijöiltä, jotka toimittavat esimerkiksi viljaa, perunoita, kasviksia ja kesällä vaikkapa mansikoita.

Porukalla tilatut erät tuodaan Kouvolaan luontopuodille, josta jäsenet voivat hakea omansa pois.

Luomu on eettinen valinta

Luonnonsuojelusta kiinnostuneille ruokapiiriläisille ei ole yhdentekevää, mistä oman kodin ruokapöytään päätyvät antimet ovat peräisin. Luonnonsuojelupiirin toiminnanjohtajanakin työskentelevä Hanna Majander korostaa, että ruoka on myös arvovalinta.

- Pääasiassa kaikki ruokapiiriin kautta kulkeva on tuoretta ja hyvää. Me saamme sellaista ruokaa kuin haluamme. Tärkeintä on, että ruoka maistuu hyvältä ja ostokset ovat eettisesti ja ekologisesti kestäviä valintoja.

Ekologiseen kuluttamiseen kuluu luonnonsuojeluväen mielestä paljon muutakin kuin ruokakassin sisältö. Luontoa suojelevia valintoja voi tehdä myös, kun ostaa esimerkiksi pesuaineita.

-Tilaamme kimpassa myös ekologisia pesuaineita, tekstiilituotteita, kestovaippoja ja reilun kaupan tuotteita, Majander listaa.

Ruoan ja muiden ekologisesti perusteltujen tilausten tekeminen on ruokapiiriläisille myös taloudellisesti järkevää. Kaupassa luomu hinnoitellaan muuta tuotantoa arvokkaammaksi. Piirin porukkatilauksissa väliportaan kustannukset jäävät pois. Hanna Majander kertoo, että yhdistys ottaa pienen käsittelykorvauksen tilauksista.

- Luomu tulee kyllä edullisemmaksi ruokapiirin kautta kuin suoraan kaupan tiskiltä.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Laura Mäkiniemi

Lue seuraavaksi