Hauki koukuttaa kalastusmatkailijoita

Kalastusmatkailuun kelpaavat muutkin kuin Lapin lohijoet. Keskieurooppalaiset ovat mieltyneet hauen narraamiseen. Pohjanmaan rannikon yrittäjät kalastelevatkin nyt asiakkaita Keski-Euroopasta saakka.

luonto
Kuvassa kalastusopas Mika Hopiavuori seisoo laiturilla
YLE / Petra Haavisto

Pietarsaarelaisen kalastusoppaan Mika Hopiavuoren verkot ovat vesillä, muutamia asiakkaita ulkomailta on jo tullutkin. Joukossa on ollut myös eurooppalaisia agentteja, jotka kokoavat ja markkinoivat erilaisia matkailupaketteja. Hopiavuori on esitellyt omaa tarjontaansa, apua on tullut myös matkailuyhdistys 7 sillan saaristolta, joka markkinoi laajemmin alueen palveluita.

Hopiavuoren mukaan Keski-Euroopassa on paljon taimenvesiä, joten turistit hakevatkin Pohjanlahden rannoilta haukielämyksiä.

- Tietysti he haluavat isoa haukea, mutta sitä ei näillä leveyksillä voi taata. Mutta saamme nättejä haukia, kivan reissun saa pienemmilläkin kaloilla. Kun laittaa toisenlaista vapaa, niin pienikin kala tuntuu isolta, sanoo Hopiavuori.

Kalastusopas on vienyt asiakkaitaan merelle, merenlahtiin ja Luodonjärvelle. Tuulten takia oppaalla pitää olla useita varasuunnitelmia, kalaan on päästävä kun matka on kerran tilattu.

- Kalaopas ei kuitenkaan voi luvata varmaa saalista, toisaalta aina sieltä on jotain tullut. Mutta jos taimenta lähdetään hakemaan tai 10 kilon haukea, niin sitä ei voi taata. Ahvenia kyllä aina jollain konstilla nousee.

Kala tulee syksyllä rantaan

Syksyisin kalat iskevät hyvin pyydyksiin myös lähempänä rantaa. Lämpimät ja matalat rantavedet houkuttelevat pienempiä saaliskajoja, joiden perässä muun muassa hauki ui. Hopiavuoren mukaan kovien tuulten takia syksyisin kalapaikkaa pitää etsiä enemmän, kala ei välttämättä viihdy vakiopaikoillaan.

- Kovat tuulet sameuttavat vesiä kun humuspitoisuus lisääntyy. Silloin kalat passivoituvat. Myrskyjen jälkeen kestää pari päivää ennen kuin kalat aktivoituvat.

Syksy tuo kuitenkin mahdollisuuden siian onkimiseen rannalta kun Etelä-Suomessa siian rantakalastusta harrastetaan lähinnä keväisin.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa