Fortum luopuisi hallintoneuvostoista

Energiayhtiö Fortum sanoo olevansa valmis luopumaan perinteisistä hallintoneuvostoista. Yhtiön toimitusjohtajan Tapio Kuulan mukaan hallintoneuvostojen rooli on muuttunut niin paljon, että niistä voitaisiin luopua.

talous
Tapio Kuula tiedotustilaisuudessa
YLE

Kuulan mielestä hallintoneuvostoista on tullut enemmänkin neuvottelukuntia, ja hänen mukaansa olisikin luontevaa, että hallintoneuvostojen roolia kehitettäisiin edelleen tähän suuntaan. Kuulan ehdotus tarkoittaisi käytännössä hallintoneuvostojen täysremonttia.

Keskustelu hallintoneuvostojen tarpeellisuudesta alkoi, kun YLE Uutiset kertoi kansanedustajien nostavan yhtiöistä muhkeita palkkioita, vaikka kokouksissa käydään laiskasti.

Tällä hetkellä hallintoneuvostot valvovat hallintoa ja ne voivat myös antaa ohjeita kauaskantoisissa asioissa. Uusi tehtävänjako ei ainakaan vahvistaisi poliitikkojen asemaa pörssiyhtiöiden päätöksenteossa.

Kuula muistuttaa, että taloudelliset perusteet ovat ehdottomasti keskeisin lähtökohta pörssiyhtiön päätöksenteossa.

Jos uusia neuvottelukuntia perustettaisiin hallintoneuvostojen sijaan, ne olisivat luonteeltaan pikemminkin keskustelukerhoja. Epäselvää on, mitä Kuulan avaus merkitsisi palkkioille.

- Tämäkin on yhtiökokouksessa päätetty asia - valta ja vastuu kuuluvat omistajille, Kuula muistuttaa.

Nykyisistä päähallituspuolueista sekä keskusta että kokoomus ovat katsoneet, että hallintoneuvostojen kohtalo käsitellään vaalien jälkeen tulevissa hallitusneuvotteluissa.

Lähteet: YLE Uutiset