WWF: Tiikerit saattavat kuolla pian sukupuuttoon

Tiikerit saattavat kuolla sukupuuttoon ennen seuraavaa tiikerin vuotta, pelkää Maailman luonnonsäätiö WWF. Ensi kuussa Venäjällä pidettävä huipputason tiikerikokous voi ehkä muuttaa kehityksen suunnan.

luonto
Kaksi veristä tiikerin ruhoa peitteiden päällä kadulla.
Salaa kaadettuja tiikereitä Vietnamin Hanoissa vuoden 2009 lokakuussa.Douglas Hendrie/EPA

Maailmanlaajuista tiikerikampanjaa vetää Ruotsin WWF:n kansainvälisen luonnonsuojelun ohjelma, jonka johtajan Ola Jennerstenin mukaan pahin mahdollisuus on, että kun seuraava tiikerin vuosi 12 vuoden kuluttua on käsillä, tiikeriä ei enää ole.

Maailman luonnonsäätiön kampanjan tavoitteena on saada vapaina elävien tiikerien määrä kaksinkertaistumaan vuoteen 2022 mennessä.

Viime vuosisadalla tiikerien määrä supistui noin 97 prosentilla. Sitä metsästettiin rajusti, sen asuma-alueet kutistuivat, tiikerin ruuminosilla itämaisen lääketieteen tarpeisiin käytiin tuottavaa kauppaa.

Villeinä eläviä tiikereitä on Nepalissa, Intiassa, Bhutanissa, Bangladeshissa, Indonesiassa, Malesiassa, Venäjällä ja Kaakkois-Aasiassa, kaikkiaan jonkin verran yli kolmetuhatta.

Poliitikot mukaan suojeluun

Jennerstenin mukaan tilanne näyttää kuitenkin nyt valoisammalta kuin aikoihin, koska Pietarissa marraskuussa pidettävä tiikerikonferenssi järjestetään 13 "tiikerimaan" poliitikkojen aloitteesta. Mukana on myös kansainvälisiä suojelujärjestöjä. Kokouksen julkisanottu tavoite on estää tiikerin kuoleminen sukupuuttoon.

- Se saavutetaan poliittisten päättäjien mukaantulolla, keskittymällä niihin tiikerialueisiin, joilla on suurimmat mahdollisuudet säilyttää tiikerikantansa pitkällä aikavälillä, ja tiikerikaupan tiukalla valvonnalla, sanoo Jennersten.

Pietarissa pidettävään tiikerikokoukseen odotetaan juhlapuhujaksi pääministeri Vladimir Putinia, joka on useasti kuvauttanut itsensä maailman lehtiin ja televisioon erilaisissa villieläintempauksissa kuten ampumassa nukutusnuolta tiikeriin Venäjän Kaukoidässä, missä tiikereitä on jäljellä noin 450.

Villeinä eläviä tiikereitä on Nepalissa, Intiassa, Bhutanissa, Bangladeshissa, Indonesiassa, Malesiassa, Venäjällä ja Kaakkois-Aasiassa, kaikkiaan noin kolme ja puoli tuhatta.

Lähteet: AFP